TVR Moldova/Peter Michalko: ”Este inacceptabil să transformi criza în instrument de obținere a dividendelor politice” (Revista presei)
-
09 Aprilie 2020 09:25
Revista presei din 9 aprilie 2020
Femeia revenită din Italia, care a fost prima persoană din Republica Moldova diagnosticată cu COVID-19, dezminte declarațiile autorităților de la Chișinău că în Italia ar fi părăsit spitalul, știind că este infectată, relatează jurnal.md. Femeia mărturisește că a fost diagnosticată cu pneumonie și a ales să revină în țară întrucât nu avea unde locui. „Nu e adevărat. Nimic din ce s-a spus la televizor nu e adevărat. Mai ales domnul Dodon și domnul Chicu. Au spus că am două cetățenii, eu eram plecată cu pașaport biometric. Fiica doamnei la care am lucrat m-a dus la un hotel. Acesta însă trebuia să lucreze doar două zile, iar luni să se închidă pentru că nu avea clienți. Am fost nevoită să-mi iau bilet și să vin acasă ca mă lecuiesc la mine în țară. Medicii din Italia mi-au spus că am pneumonie și că trebuie să stau la pat”, a declarat femeia în cadrul unei intervenții telefonice la „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
Primarul de Bălți, liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, susține că președintele Igor Dodon ar fi luat decizia de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova cu încă o lună, transmite site-ul televiziunii TV8. Politicianul spune că această decizie ar fi fost luată de către șeful statului ieri, 8 aprilie, în cadrul unei ședințe secrete. În luna martie autoritățile au decretat stare de urgență pentru o perioadă de două luni, adică până pe 15 mai.
Ziarul de Gardă publică ”Mărturiile unei femei care și-a îngropat mama decedată în condiții suspecte, iar ulterior s-a îmbolnăvit de COVID-19”. La doar câteva zile după ce și-a înmormântat mama care a decedat în condiții suspecte în localitatea Crocmaz, Ludmila a observat că are febră și a apelat marți ambulanța, fiind transportată de la Șefan Vodă la Chișinău, unde i s-au prelevat probele pentru a fi testată. (…) Consiliera pe comunicare a Ministerului Sănătății a comunicat anterior pentru ZdG că rudele ar fi fost cele care au refuzat transportarea femeii decedate la spital pentru prelevarea probelor. Ludmila și primarul localității neagă însă acest lucru și spun că la modul practic nu putea să facă acest lucru, pe motiv că nu aveau echipamentul necesar de protecție, scrie ZdG.
Pandemia COVID-19, dar și criza generată de aceasta nu trebuie utilizată în obținerea dividendelor politice, afirmă șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, care a declarat la TVR Moldova că forțele politice trebuie să își consolideze eforturile ca populația să nu resimtă efectele ulterioare generate de pandemie. „Acum nu este loc de a folosi această situație pentru scopuri politice. Sunt multe declarații ce nu se bazează pe nicio apreciere reală, multe ce au scopuri ce țin de obiective particulare, acum trebuie unitate în acțiunile factorilor politici pentru a ajuta societatea să fie depășită criza. Vedem în multe țări că politicienii sunt capabili de a înțelege asta. Țara este necesar să iasă din această criză și să nu fie aprofundată cu atitudinile politice ce ar fi puse deasupra intereselor societății”, a spus ambasadorul UE la Chișinău. Totodată, oficialul afirmă că în această perioadă se fac mai multe încercări de a utiliza pandemia în scopuri de propagandă și dezinformare a cetățenilor cu scopul de a obține anumite dividende politice. „Din păcate, se văd aceste încercări de a folosi criza și pentru propagandă și dezinformare. Și UE a fost ținta acestor atacuri de mai multe ori. Aceste atacuri sunt inacceptabile și vor fi din partea noastră confruntate cu atitudini foarte clare”, a spus Peter Michalko.
Republica Moldova a efectuat cele mai puține teste la coronavirus din țările din zonă, potrivit datelor Worldometers.info, oferite de către Organizația Mondială a Sănătății, scrie Cotidianul. La exact o lună de la înregistrarea primului caz de coronavirus în Moldova, țara noastră a raportat efectuarea a 5.108 teste, dintre care 1.056 au fost pozitive. Spre comparație, România a efectuat până la această oră peste 47 de mii de teste, dintre care 4.761 s-au dovedit a fi pozitive. În statele baltice însă, care au o populație mai mică decât Republica Moldova, numărul de teste este impunător mai mare. Astfel, Estonia a efectuat până la această oră aproape 25 de mii de teste, dintre care 1.185 au fost pozitive. Lituania a testat deja peste 30 de mii de persoane, 912 fiind depistate pozitiv. Iar Letonia a efectuat peste 24 de mii de teste, dintre care s-au dovedit pozitive 577.