TVR Moldova/Oazu Nantoi | Criza energetică în care ne aflăm este rezultatul politicii defectuoase promovate în raport cu Rusia de fostele guvernări (Revista presei)

  • 22 Octombrie 2021 09:25
TVR Moldova/Oazu Nantoi |  Criza energetică în care ne aflăm este rezultatul politicii defectuoase promovate în raport cu Rusia de fostele guvernări (Revista presei)

Revista presei - 22 octombrie.

„Spînu și Kulminski s-au reținut la Moscova. Negocierile pe subiectul gazului vor continua vineri”, titrează Anticorupție.md. Pe 21 octombrie, la Moscova au plecat din nou negociatorii moldoveni. La întâlnirea lor cu adjunctul șefului Administrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, și reprezentanții Gazprom nu s-a putut pune punct în problema gazului, potrivit surselor publicației Kommersant, și delegația moldovenească, ce intenționa să zboare joi seară spre Chișinău, a fost nevoită să își schimbe planurile și să se rețină în capitala Federației Ruse pentru a continua negocierile.

Compania Vestmoldtransgaz a anunțat că de miercuri, 20 octombrie oferă capacitatea disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni la frontiera Republicii Moldova cu România și în punctul de interconectare cu operatorul de transport adiacent Moldovatransgaz (PI) Tohatin, pentru companiile dispuse să importe sau să exporte gaze, scrie Mold-street. Pe 19 octombrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Republica Moldova a primit deja o anumită cantitate de gaz prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău pentru a menține presiunea necesară în sistem, fără a oferi detalii privind volumele și prețul acestora. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura un volum de circa 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, suficient doar pentru perioada caldă a anului. Anterior, Ion Sterian directorul Transgaz, a declarat că prin intermediul acestui gazoduct „Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”. Potrivit conducerii Moldovagaz în prezent Republica Moldova are posibilitatea de a importa gaze prin cel puțin patru conducte ce leagă sistemul gazier al țării cu cel din Ucraina și România. 

Republica Moldova va avea gaze naturale, dar problema este în preț. Asigurările sunt date de deputatul PAS, Oazu Nantoi, la TVR Moldova, potrivit căruia criza energetică în care ne aflăm este rezultatul politicii defectuoase promovate în raport cu Rusia de fostele guvernări. Potrivit experților în domeniul energetic, Moscova își dorește să îngenuncheze Republica Moldova, folosind gazul în calitate de bâtă politică, notează IPN. Potrivit expertului în securitate energetică, Sergiu Tofilat, autoritățile de la Chișinău ar trebui să solicite Moscovei să anunțe foarte clar care sunt condiționalitățile politice în negocierea contractului de achiziția a gazului. În același timp, fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, se arată convins că Rusia nu va lăsa Republica Moldova fără gaz, în condițiile în care trebuie să aprovizioneze cu gaze naturale și regiunea transnistreană.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, jurnalista Alina Radu scrie că s-a „mâhnit profund să urmăresc retorica Mitropoliei Moldovei cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Cum de a ajuns Mitropolia să nu condamne pe cei care bat femeile și copiii, pe cei care molestează sau abuzează sexual copiii, or pe cei care omoară pietonii pe pietonală, pe cei care vând arme și fac uz de ele, pe cei care organizează vânători în Pădurea Domnească și se împușcă între ei, pe cei care fură din banii publici și lasă pensionarii să moară de foame? De ce a ales Mitropolia să condamne anume această convenție? La urma urmei, Republica Moldova e semnatară a zeci de tratate și convenții internaționale, dar Mitropolia nu a avut un cuvânt de spus despre tratatul privind energia atomică, tratatul privind dreptul umanitar sau acordul privind spațiul cosmic. Nici nu trebuia, căci R. Moldova e un stat laic și nici unul dintre aceste tratate nu afectează viața bisericii, nici Convenția de la Istanbul nu a deranjat liturghiile în cele câteva zeci de state care au ratificat-o”, scrie Ziarul de Gardă.

„Jumătate din bolnavii de COVID-19 de la terapie intensivă mor. Profilul pacienților s-a schimbat total”, titrează Cotidianul. Jumătate din pacienții Covid-19 de la Terapie Intensivă își pierd viața. Cei mai mulți dintre ei sunt aduși la spital deja în stare gravă sau extrem de gravă, nu sunt vaccinați, în multe cazuri fiind vorba de persoane care nu au boli cronice, dar s-au adresat la medic târziu, deja după 10-12 zile de boală, când începe deja inflamarea plămânilor. Sunt declarațiile directorilor celor mai importante instituții medicale din RM, implicate în lupta anti-Covid, scrie jurnal.md. În comparație cu începutul pandemiei, când la Terapie Intensivă erau aduși mai mult pacienți cu boli cronice și în vârstă, acum profilul pacienților e schimbat total, a adăugat directorul Spitalului de Urgență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău