TVR Moldova | Expert, despre programul de guvernare: „Sunt acolo părți ale reformelor care sigur nu se vor face peste noapte, iar unele dintre ele vor avea nevoie de o perioadă mai îndelungată” (Revista presei)

  • 06 August 2021 09:50
TVR Moldova | Expert, despre programul de guvernare: „Sunt acolo părți ale reformelor care sigur nu se vor face peste noapte, iar unele dintre ele vor avea nevoie de o perioadă mai îndelungată” (Revista presei)

Revista presei - 6 august 2021.

Presa de la Chișinău acordă astăzi o deosebită atenție învestirii Guvernului Gavrilița.

Simple păreri despre noul Guvern publică jurnaliștii de la Gazeta de Chișinău. Ei îl citează pe istoricul Ion Negrei ex-viceprim-ministru, amintește despre riscurile unui Guvern monopartid: „Sunt oameni bine intenționați, care ar produce un nou suflu de guvernare, după cele autoritare, totalitare, oligarhice. Nu găsim oameni corupți. Pe de o parte, e foarte ușor de lucrat într-un Guvern monopartid, iar pe de altă parte, întreaga responsabilitate aparține lui. Dacă lucrurile merg bine – bravo! Dacă se poticnesc – întreaga responsabilitate revine partidului care i-a delegat. Acolo sunt persoane din societatea civilă, afiliată partidului de guvernământ, sau cum să înțeleg? Nu prea s-au manifestat pe segmentul civic, dar acum poartă eticheta de societate civilă”.

Și TVR Moldova citează mai mulți analiști politici, care opinează că Echipa guvernamentală propusă de Natalia Gavrilița va avea misiunea dificilă de a corespunde așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova. Analistul de politică externă de la București, consideră că acest program pentru o guvernare de 4 ani are tentă chiar de 8 ani. Deci, este vorba de un program cu fond. „Sunt acolo părți ale reformelor care sigur nu se vor face peste noapte, iar unele dintre ele vor avea nevoie de o perioadă mai îndelungată de ajustare și de aducere la zi.”

Rămânem tot la noul Guvern. Într-un interviu pentru Europa Liberă , istoricul Gheorghe Cojocaru se referă și el la componența viitorului Cabinet de miniștri. El crede că mai curând, completarea componenței Guvernului cu consilieri de la Președinție îi oferă președintelui niște garanții că programul său va fi realizat, îi oferă mai multă certitudine în privința unei relații strânse cu Executivul și nu este neapărat un act condamnabil în sine, mai ales că, până la urmă, Parlamentul este cel care decide. Problema fostului „guvern al consilierilor” lui Igor Dodon a fost însuși Igor Dodon, care s-a compromis în văzul tuturor și aceasta s-a proiectat de la bun început asupra Executivului de atunci. Guvernul care va fi votat mâine pleacă din altă postură, iar rezultatele vor fi cele care vor face diferența în comparație cu fosta guvernare.”

Agenția de presă IPN reține o declarație a prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi. Cu o zi înainte de finalul mandatului său, aceasta anunță că fondul de rezervă este aproape gol. Fondul de rezervă al Guvernului este golit. E pe zero, practic. Este necesar de a suplimenta fondul de rezervă cu o sumă corespunzătoare, ca să poată rezista până la sfârșitul anului curent, să poată face plățile necesare, inclusiv, când e vorba de pagubele provocate de ploi, grindină. Și Fondul de Intervenții este gol, după ce s-au achitat bani pentru cei care au avut de suferit în urma calamităților naturale, dar și plăți pentru medicii care au activat în perioada pandemică”, a spus Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Nu este dat uitării nici scandalul privind imaginile trucate apărute în presă prin care s-a încercat înscenarea unei întâlniri între președinta Maia Sandu și Ilan Șor. Citată de Ziarul de Gardă, președinta maia Sandu a declarat la o emisiune de la Jurnal TV că nu s-a întâlnit niciodată cu Ilan Șor sau cu Vladimir Plahotniuc. Șefa statului a condamnat știrile false și a invocat necesitatea unei legi care să interzică fake-urile mediatice. „Avem nevoie de o Legislație mai dură. Oamenii trebuie să lupte cu manipulările de la TV și pe internet. Eu cred că în momentul în care o să se oprească schemele de corupție se vor micșora și fermele de troli. Pentru că aceste mașinării de dezinformare se întrețin din banii furați de la stat. (…) Eu cred că trebuie să avem în lege prevederi mult mai dure”, consideră Maia Sandu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău