TVR Moldova/Dan Dungaciu: În R.Moldova nu se reușește fructificarea victoriei politice a Maiei Sandu (Revista presei)

  • 25 Februarie 2021 09:36
TVR Moldova/Dan Dungaciu: În R.Moldova nu se reușește fructificarea victoriei politice a Maiei Sandu (Revista presei)

Revista presei din 25 Februarie 2021

„Bătălia pentru credibilitate și susținere politică din Republica Moldova” – este titlul editorialului semnat de analistul de la București, Iulian Chifu, publicat de Adevărul. „După recenta hotărâre solomonică a Curții Constituționale a Republicii Moldova – care nu a clarificat lucrurile, deși s-a băgat într-o chestiune ce vizează viața politică, oportunitatea și actul de voință al Președintelui – am intrat într-o situație de „pat”. Practic, CCM a realizat că nu poate obliga Președintele să facă ceva, când e vorba despre exprimarea unui act de voință, și singura sa referire din ultima Hotărâre este la neconstituționalitatea decretului de numire a Premierului și îndemnul/obligația consultării dintre Președinte și Parlament. Nicidecum obligația de a numi un anumit candidat, eventual pe doamna Durleșteanu. Iar Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, proaspăt ales, s-a pronunțat: ori Parlamentul declanșează alegerile parlamentare anticipate – cum s-au pronunțat toate grupurile, la prima consultare de după alegeri – ori Parlamentul obține suspendarea președintelui și merge în referendum pentru demiterea sa. În orice caz, soluția revine la cetățean, cel care va vota, în ambele cazuri. Deci Maia Sandu propune o confruntare politică și de credibilitate cu majoritatea de strânsură PSRM-Șor-Pentru Moldova sau direct cu Parlamentul. În nici un caz nu acceptă varianta de a face compromisuri cu un Parlament corupt și fără credibilitate, ieșit din spațiul sprijinului public, plin de partide care nu vor mai atinge pragul la viitoarele alegeri și de parlamentari care sunt mai preocupați să se agațe de scaune, nicidecum să îndeplinească o funcție și o activitate în beneficiul publicului care i-a ales”, subliniază autorul.

În Republica Moldova nu se reușește fructificarea victoriei politice a Maiei Sandu, este de părere un alt analist de la București, Dan Dugaciu, care a fost intervievat de TVR Moldova. „A ridicat foarte mult ștacheta victoria Maiei Sandu. Ea și cercul apropiat ei ar fi trebuit sa își asume proiectul politic Maia Sandu. Amestecul acesta de ape s-a dovedit o greșeală strategică. În loc să se purceadă la presiuni politice, inclusiv cu aducerea populației, în termeni legali, pentru a pune presiune pe Parlament, pe politicieni, s-a preferat jocul cu interpelarea la Curtea Constituțională, după care Parlamentul să se autosuspende, de parcă parlamentari erau dispuși să dea așa simplu puterea Maiei Sandu. Această bătălie, ce are aerul apocaliptic între bine și rău, s-ar putea să se sfârșească fără o finalitate glorioasă. Lupta Maiei Sandu cu Parlamentul riscă și ea să intre în derizoriu, să se pronunțe cuvinte foarte mari și să nu se întâmple nimic până la urmă”, a mai spus Dan Dungaciu.

Vicepreședintele Parlamentului din partea Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat la TV8 că fracțiunea pe care o reprezintă a purtat ieri discuții cu reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului Democrat (PD), iar la întrevedere s-ar fi spus că șefa statului nu o va înainta repetat pe Natalia Gavrilița la șefia Guvernului și se așteaptă data de 23 martie pentru ca să se împlinească 90 de zile de la demisia Guvernului Chicu și să fie emis decretul de dizolvare a Parlamentului. Potrivit lui „această cale este foarte riscantă”. „Noi putem să ne trezim, să stăm, să scuipăm în pod până pe 23 martie când va fi decretul de dizolvare a Parlamentului, iar înainte ca acestuia să-i fie dat curs trebuie să fie confirmate circumstanțele la Curtea Constituțională, iar magistrații constată că nu sunt aceste circumstanțe și o luăm de la început”, a spus Alexandr Slusari.

Partidul Acțiune și Solidaritate și președinta Maia Sandu riscă să rămână fără aliați în Parlament dacă disputa internă dintre cei care au format cândva Blocul ACUM se acutizează. În actualele circumstanțe ar fi mai binevenit ca Președintele să ia în calcul decizia Curții Constituționale și să accepte dialogul și consultările cu forțele pro-europene, a opinat analistul politic, Anatol Țăranu, la Jurnal TV. „Există un conflict între Președinție și actuala majoritate parlamentară, dar din păcate există și o dispută internă între cei care au format cândva Blocul ACUM. Aici putem să constatăm un lucru, dacă disputa va lua o formă mai acută, Președintele și PAS riscă să rămână fără aliați în Parlament. Mie mi se pare că ar fi mai potrivit să se țină cont de decizia Curții Constituționale, chiar dacă este una foarte problematică, de a te întoarce la discuții și consultări. Această etapă ar trebui să fie parcursă de președintele Maia Sandu. Ea nu riscă nimic în acest caz. Până la urmă decizia pe care a luat-o poate să rămână în picioare. Dar în cadrul acestor discuții ar putea să se profileze anumite joncțiuni între anumite forțe pro-europene din care să poată să închege ceva. Nu poți să te izolezi totalmente pentru că asta nu face bine”, a spus Anatol Țăranu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău