Tudor Deliu: PSRM, cu 35 de mandate, nu va ceda ușor Guvernul și totul ar putea lua o altă turnură, care va fi favorabilă PSRM și președintelui Igor Dodon (Revista presei )
-
28 Iunie 2019 09:27
Revista presei - 28 iunie 2019
Ziarul de Gardă reține o declarație a lui Igor Dodon, care susține că atât fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, cât și deputatul Ilan Șor dețin mai multe identități. Totodată, acesta precizează că la Aeroportul Internațional Chișinău sunt mai multe ieșiri separate, pentru Șor și Plahotniuc, atunci când cei doi plecau din R. Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. Totodată, Dodon susține că nu cunoaște unde se află în acest moment fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc. Tot în cadrul acestei emisiuni, Igor Dodon, a declarat că răsturnarea de situație, care a avut loc începând cu 8 iunie curent, a fost o mișcare gândită și analizată. Totodată, acesta consideră că în urma deciziilor din acele zile, s-a ales cu un dușman pe viață.
Liderul PLDM, Tudor Deliu, avertizează că PSRM, cu 35 de mandate, nu va ceda ușor Guvernul și că totul ar putea lua o altă turnură, care va fi favorabilă PSRM și președintelui Igor Dodon. De asemenea, politicianul crede că ar putea avea loc o reconfigurare a majorității parlamentare, iar premierul Maia Sandu va fi înlăturată, scrie Ziarul Național, cu referire la Europa Liberă.
Andrei Năstase argumentează votul pentru revenirea Rusiei în APCE: „A fost o decizie asumată” – titrează Agora. Oficialul susține că prin acest vot, statele membre sunt și mai mult responsabilizate. Asta va face a orice derapaj al Rusiei să fie sancționat, potrivit lui Andrei Năstase.
Justificările lui Andrei Năstase la votul său pro-Rusia la APCE sunt demagogice, puerile și care arată o mare doză de lașitate pentru că se vede că a îndeplinit o comandă, opinează editorialistul Nicolae Negru, citat de site-ul Deschide.md. totodată, el subliniază că Andrei Năstase nu poate califica votul său ca fiind unul personal pentru că Andrei Năstase este delegat de Parlament ca să reprezinte R. Moldova la APCE, în același timp Năstase este și ministru de interne dar și viceprim-ministru. „E fariseism pentru că luptăm pe de o parte pentru abolirea pedepsei cu moarte iar pe de altă parte închidem ochii că în Dombass au fos ucișii peste 10 000 de oameni. Este un soi de ipocrizie. Poate Angela Merkel și Macron au alte viziuni din anumite considerente dar noi trebuie să ne conducem după interesele noastre. Având trupe rusești pe teritoriul tău, având război în țara vecină tu votezi pentru Rusia. Înainte evitam formula „alianța Kozak”, acum putem folosi această formulă fără reticențe. Aici apare întrebarea, are Năstase vreun angajament față de ruși?”.
Iar Ziarul Național reține comentariul unui fost candidat al Blocului „ACUM”, despre votul lui Năstase la APCE: „Cedările, aparent mici, dar sistemice nu pot fi DECONTATE în contul ideii de rezolvare a problemei transnistrene”, spune fostul deputat Valeriu Munteanu.
Aceeași publicație amintește că pe 27 iunie s-au împlinit cinci ani de la SEMNAREA Acordului de asociere cu UE și denunță faptul că „Guvernul, Parlamentul, MAEIE-ul, Președinția, cei care votează la Strasbourg pentru Rusia, nimeni nu a considerat de cuviință nici măcar să menționeze acest eveniment istoric” – titrează publicația, care citează o declarație a PL.
Tribuna amintește într-un editorial că „toți guvernanții au promis să investească în educație. Dar. Bani pentru toți nu ajung, scrie autorul care spune că trebuie să mulțumim guvernului României pentru reparația a sute de grădinițe și școli, și pentru sute autobuze școlare. Pentru Guvernul român condițiile de educare a copiilor noștri sunt mai importante decât pentru Guvernul nostru. Publicația subliniază că educația mai întâi de toate sunt oamenii – învățătorii, educatorii și personalul tehnic, cei de la care părinții au așteptări mari, iar corpul pedagogic îmbătrânește de mulți ani, există un deficit acut de învățători. Tinerii nu cred în promisiuni. Și nu așteaptă nimic bun de la Guvern. Ei aleg alte țări, unde ceea ce ei vor – Deja Este! Dar dacă mai pleacă tinerii – bătrânii vor rămâne fără pensii. E timpul deciziilor incomode, corecte și raționale”, scrie Tribuna.md.