Tudor Deliu: ”Era de așteptat ca democrații să negocieze cu comuniștii”

  • 03 Noiembrie 2015 14:53
Tudor Deliu: ”Era de așteptat ca democrații să negocieze cu comuniștii”

Partidul Democrat începe astăzi consultări cu Partidul Comuniștilor în vederea identificării unei majorități parlamentare, dar și pentru a discuta despre viitoarele alegeri ale șefului statului.

La rândul său, PLDM reiterează că va decide în privința participării la negocieri zilele următoare, iar Partidul Liberal a anunțat anterior că nu va accepta o coaliție cu comuniștii.

Partidul Democrat susține că negocierile sunt în impas, deoarece PLDM nu răspuns la invitația de a participa la ele. Din această cauză, dar și pentru a pregăti viitoarele alegeri ale șefului statului, formațiunea va iniția astăzi consultări cu conducerea PCRM, se spune într-un comunicat al PD.

Potrivit comunicatului, scopul acestei discuții consultative este de a vedea în ce măsură democrații se pot baza pe un sprijin larg în Parlament pentru a alege viitorului președinte, dar și pentru revizuirea Constituției și votarea unor importante proiecte legate de parcursul european al Republicii Moldova. PD menționează că a informat despre aceste discuții deputații neafiliați și Partidul Liberal. Liderul PD, Marian Lupu, a declarat ieri că o majoritate pro-europeană ar putea fi identificată și fără participarea PLDM.

”Eu sunt absolut sigur că în această situație confuză și de mare ipocrizie din partea PLDM se vor găsi mulți deputați pro-europeni care se vor alinia la aceste negocieri și le vor sprijini”, a declarat Marian Lupu.

Solicitat de Radio Chișinău, deputatul PLDM Tudor Deliu a declarat că PLDM va decide zilele următoare dacă va participa sau nu la negocieri și că era de așteptat ca democrații să negocieze cu comuniștii.

”Lucrul acesta se știa demult. Cu atât mai mult că Marian Lupu a declarat că ei și fără noi vor putea constitui o alianță. Ei demult negociază cu comuniștii, pur și simplu vroiau să mai tulbure opinia publică”, a declarat Tudor Deliu.

Vineri a avut loc o primă rundă de discuții dintre PD, PL și deputații neafiliați. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat atunci că nu va accepta o coaliție cu partidele de stânga.

”Noi nu vom merge nici la o guvernare minoritară, nici cu comuniștii, nici cu socialiștii. Noi vrem să trecem pete ceea ce s-a întâmplat pe data de 15. Am venit nu pentru propriile plăceri, dar pentru a face ceva ce ține de viitorul cetățenilor noștri”, a declarat Mihai Ghimpu.

Fosta Alianță pentru Integrare Europeană III s-a destrămat săptămâna trecută după demiterea guvernului Streleț, inclusiv cu voturile deputaților democrați. Neînțelegerile din fosta Alianță au devenit mai vizibile după reținerea lui Vlad Filat care este învinuit de corupție și trafic de influență. Între timp, deputații PLDM au semnat alături de socialiști un proiect de modificare a constituției privind alegerea șefului statului direct de către cetățeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău