Trupele de pace din Transnistria, un factor de risc
-
27 Ianuarie 2015 14:18
Republica Moldova trebuie să insiste atât pe modificarea misiunii de pace din regiunea transnistreană, cât și pe cea a formatului de negocieri pe marginea conflictului dintre Chișinău și Tiraspol.
Actuala stare de lucruri denotă ineficiența dialogului, iar forțele de pace reprezintă chiar un factor de risc, constată un studiu privind statutul forțelor de pace elaborat la comanda Asociației Promo-Lex.
Actualul format de negocieri este ineficient, inclusiv pentru că Republica Moldova se află într-o situație de izolare în condițiile în care Federația Rusă și Ucraina au fost implicate de facto de partea regiunii transnistrene, iar susținerea din partea OSCE este doar una declarativă, constată autorul studiului Vitalie Gamurari. În acest context, autorul recomandă intensificarea dialogului diplomatic pentru implicarea mai activă a Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului, dar și transformarea misiunii de pacificare.
”Aceste forțe să fie înlocuite cu forțe polițienești, cu implicarea directăr a UE. Evident că UE are nevoie de liniște la frontiera de est. Ar fi trebuit Chișinăul să insiste ca UE să aibă un rol hotărâtor în posibilitatea modificării statutului forțelor pacificatoare”, a declarat Vitalie Gamurari.
Directorul executiv al Asociației Promo-Lex, Ion Manole, susține că actuala misiune de pace mai mult împiedică decât contribuie la menținerea stabilității în regiune. În acest sens el a invocat exemplul lui Vadim Pisari, tânărul împușcat de un militar rus din forțele de pace la 1 ianuarie 2012.
”După omorul lui Vadim Pisari forțele de menținere a păcii și-au pierdut deficnitv credibilitatea devenind un risc sau un potențial factor dfe destabilizare. Forțele de pacificare nu trebuie să facă uz de arme decât în scop de apărare. În cazul Pisari știm că nu era înarmat”, a declarta Ion Manole.
Șeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan, recunoaște că misiunea de pace din regiunea transnistreană în actualul format este anacronică. El a precizat că autoritățile continuă să depună demersuri pentru transformarea și modernizarea acesteia.
”Faza activă a conflictului din 1992 a fost depășită demult. Riscul militar care era atunci la moment și părțile au fost departajate. Respectiv survine necesitatea transformării acestei misiuni din una militară în una civilă care să aibă scopul democratizării, demilitarizării și reabilitării post conflict”, a declarta George Bălan.
Amintim că actuala misiune de pace a fost înființată după conflictul armat din anul 1992. Ea este formată din peste 1.200 de militari din partea Rusiei, Chișinăului și Tiraspolului și din câțiva observatori militari ucraineni.