Tribuna: Funcţia de Preşedinte al Parlamentului este acum mai importantă decât cea de Premier (Revista presei)

  • 20 Martie 09:30
Tribuna: Funcţia de Preşedinte al Parlamentului este acum mai importantă decât cea de Premier (Revista presei)

Funcţia de Preşedinte al Parlamentului este acum mai importantă decât cea de Premier, titrează site-ul Tribuna, care îl citează pe analistul politic Igor Volniţchi. El opinează că persoana care va veni în funcţia de Premier va fi într-o situaţie extrem de vulnerabilă, deoarece va trebui să facă faţă unei situaţii bugetare extrem de complicate, amplificată de proiectele electorale ce s-au implementat în ultimele luni şi de lipsa suportului financiar din partea Uniunii Europene. În acelaşi timp, Premierul poate fi demis oricând sub pretextul că nu face faţă lucrurilor.

În acelaşi timp,  funcţia de Speaker e mai stabilă şi oferă controlul asupra mai multor funcţii-cheie din stat – începând cu Procurorul general, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate şi terminând cu conducerea mai multor instituţii care, chiar dacă sunt autonome, într-un fel sau altul, depind de Parlament, subliniază comentatorul politic.

Într-un editorial semnat de Alexandru Vakulovscki pe Deschide.md, autorul observă că „deși oficial în Moldova sunt interzise emisiunile rusești de propagandă, nu prea se simte acest lucru. În primul rând, pentru că oricum la televiziunile de la noi se aude mai mult limba rusă, nu româna. Apoi chiar și canalele de filme străine sunt dublate în rusă. Îi avem și pe propagandiștii noștri, care se pare că se descurcă bine: Dodon și socialiștii moldoveni laudă mult mai aprins Rusia și direcțiile ei, decât ar face-o rușii, comentează autorul, într-un articol întitulat „Diavolii marini ai propagandei”, făcând referire la un serial rusesc difuzat în R. Moldova. „Pe lângă unele episoade mai inofensive (cu bandiți, tot felul de pirați în cârdășie cu străinii), altele sunt create clar după șablon propagandistic, probabil scenariștii au avut sarcini clare. Acest serial are probabil bugetul pentru un an mai mare decât toate televiziunile moldovenești luate la un loc. Nu e singurul în care apare propaganda. Mai avem nevoie și de emisiuni tv propagandistice?” – se întreabă autorul.

Ziarul Național preia un interviu cu președintele Asociației Investitorilor Români din stânga Prutului, Dan Nuțiu, care susține că R. Moldova este „un loc spre care merită să-ți îndrepți atenția” și reprezintă „o oportunitate fantastică” pentru investitorii străini. El a subliniat într-un interviu pentru profit.ro că la sfârșitul anului 2017, România era pe locul cinci în topul investitorilor din R. Moldova, la sfârșitul anului 2018, România a ajuns în locul doi în acest top, după Olanda”.  Președintele Asociației Investitorilor Români își propune să aducă și mai mulți investitori de peste Prut în R. Moldova, astfel încât România să ajungă „firesc” pe locul întâi în același clasament. Chiar dacă R. Moldova se confruntă cu o criză a forței de muncă din cauza migrației sporite, Dan Nuțiu susține că „există speranțe”, fiindcă sunt mulți tineri dornici să învețe și să performeze acasă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
20,89 °C
furtună
Umiditate:68 %
Vint:3,1 m/s
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
20 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău