Transnistria și Rusia vor avea „graniță comună”. „ADEVĂR sau PROVOCARE? (Revista presei)

  • 03 August 2022 09:47
Transnistria și Rusia vor avea „graniță comună”. „ADEVĂR sau PROVOCARE? (Revista presei)

„Guvernul de la Chișinău, în așteptarea iernii „grele”: rezerve și surse alternative de import la gazele naturale, energie regenerabilă și compensații pentru persoanele vulnerabile”, titrează portalul Anticorupție cu referire la planul Guvernului de măsuri pentru a depăși perioada rece a anului. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat, marți, într-o conferință de presă că cea mai vulnerabilă rămâne situația aprovizionării cu gaze naturale, dar a dat asigurări că țara nu va rămâne fără resurse energetice. Oficialul a recunoscut că rezervele sunt suficiente pentru o lună, pe timp de vară, și pentru o săptămână, pe timp de iarnă. La fel, și banii oferiți de BERD sunt suficienți pentru aprovizionarea cu gaze timp de o lună. Andrei Spînu a mai comunicat că Guvernul va lansa săptămâna curentă negocieri cu Ministerul Energiei de la București privind procurarea gazelor naturale din România. Vicepremierul a dat asigurări privind acordarea compensațiilor pentru păturile vulnerabile în perioada rece a anului: „A fost aprobată Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest fond va permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru gaze naturale, energie electrică și termică. Cum am făcut anul trecut așa vom face și anul acesta”, a spus oficialul, citat de Anticorupție.md.

Ziarul Național reține postarea apărută pe contul vicepreședintelui Consiliului rus de Securitate, Dmitrii Medvedev că Transnistria și Rusia vor avea „graniță comună”. „ADEVĂR sau PROVOCARE? Postare STRANIE despre Transnistria apărută pe pagina lui Medvedev, iar la scurt timp ștearsă: „Nu a mai rămas mult de așteptat” – titrează publicația. Transnistria și Rusia vor avea „graniță comună”, după ce armata lui Vladimir Putin „va zdrobi naționaliștii din Odesa”, sunt teze apărute într-un mesaj publicat pe pagina din rețeaua VKontakte a lui Dmitri Medvedev. În acel mesaj se face referire la așa-zisul referendum organizat ilegal în anul 2006 în Transnistria, când peste 97% dintre participanți și-ar fi expus dorința ca regiunea să adere la Federația Rusă. Un pretins referendum similar a servit drept motiv pentru anexarea ilegală, în 2014, a Crimeii de către Federația Rusă. „Pe noi ne doare sufletul pentru suferințele popoarelor. (...) Dar nu a mai rămas mult de așteptat. După ce vom zdrobi naționaliștii din Odesa, Rusia și Transnistria vor avea graniță comună, iar poporul de acolo își va vedea visul realizat - cel de a reveni în marea și puternica familie rusească”, cităm din postarea de pe pagina lui Medvedev care se referă la refacerea URSS. La scurt timp, mesajul a fost șters, iar asistentul lui Medvedev, Oleg Osipov, a acuzat o spargere a contului oficialului rus din rețeaua rusească de socializare Vkontakte, scrie Ziarul Național.

„Cu pufușor pe botișor”? – Gazeta de Chișinău scrie că socialistul Vlad Bătrîncea riscă să rămână fără sute de mii de lei. Socialistul supărat foc: „Voi merge în instanță!”, titrează publicația. Vicepreședintele Parlamentului și secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, riscă să rămână fără o parte din avere. Asta după ce inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au depistat neconcordanțe la capitolul venituri și cheltuieli în declarațiile de avere ale politicianului. Mai exact, în actul de constatare al ANI, Batrîncea nu poate justifica proveniența sumei de 713 924 de lei. Inspectorii ANI au depistat această diferență după ce au analizat actele aferente unei tranzacții de vânzare-cumpărarea a unui imobil în capitală. La rândul său, socialistul Vlad Batrâncea declară că va contesta, inclusiv în instanță, actul de constatare al inspectorilor ANI.

Gazeta de Chișinău mai scrie despre „Lichidarea Partidului „Șor”, ușor de spus, greu de făcut”, comentează publicația. Partidul „Șor” este o formațiune politică parlamentară și o eventuală lichidare a acesteia ar fi o premieră pentru Republica Moldova cu consecințe imprevizibile. O eventuală lichidare a Partidului „Șor” este ușoară din punct de vedere juridic datorită probelor pe care le-au depistat procurorii, dar este complicată din punct de vedere politic, în opinia experților, din cauza că această formațiune este una parlamentară și ar putea să aibă un impact asupra democrației moldovenești. Directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a declarat că Partidul „Șor” riscă să fie lichidat din registrul partidelor politice în cazul demonstrării finanțării formațiunii din surse obscure. Trecutul Partidului „Șor” urcă în istoria recentă a Republicii Moldova, și anume în perioada guvernării oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Pe 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere în același dosar „Jaful secolului”. În iunie 2019, după pierderea puterii de către Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor a fugit în Israel, iar acum autoritățile moldovenești încearcă să obțină extrădarea acestuia. „La apariția sa, acest partid a avut drept obiectiv să rupă din electoratul socialiștilor și, totodată, să fie la cheremul lui Plahotniuc, al forțelor oligarhice. Partidul „Șor” este foarte bine instituționalizat prin magazinele sale sociale etc.”, susține comentatorul politic Ion Tăbârță.  „Faptul că Partidul „Șor” încalcă legislația cu privire la finanțarea partidelor politice trebuie probat foarte bine. Și eu sunt sigur că acest lucru nu este complicat de demonstrat dacă procurorii își vor face foarte bine treaba”, a afirmat Tăbârță. În același timp, în opinia sa, lucrurile se complică atunci când este vorba de consecințele politice ale lichidării acestei formațiuni, scrie Gazeta de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău