Transnistria rămâne fără locuitori (Timpul)

  • 17 Octombrie 2013 09:35
Transnistria rămâne fără locuitori (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 17 OCTOMBRIE

Greșelile procurorilor și ale judecătorilor, constatate pe hârtie, dar nepedepsite, titrează Ziarul de Gardă. Procurorii, în multe cazuri, n-au niciun temei legal pentru înaintarea demersurilor privind arestarea preventivă a unor persoane, iar acestea sunt  pur declarative. Totodată, judecătorii, deși obligați să argumenteze convingător fiecare motiv pentru aplicarea arestului, pronunță încheieri total nemotivate și  contrare prevederilor legale. Toate aceste concluzii vin din partea magistraților Curții de Apel Chișinău și au fost formulate într-un demers, exemplificat  cu cazuri concrete, care a fost trimis pe adresa procurorului general Corneliu Gurin și a mai multor instanțe din țară pe care le puteti vedea în ziar.

 În locul sălilor de operații high-tech, în noul bloc de la Spitalul Republican, care trebuia să fi fost deschis în august, sunt doar saci cu ciment, sisteme nefuncționale și saloane nefinisate, relevă Adevărul. Cu toate că termenul de predare a expirat acum 2 luni, Ministerul Sănătății nu va penaliza pe nimeni pentru întârzieri. Mai mult, nimeni nu știe cu exactitate când va fi dat în folosință. „Recepția blocului chirurgical va fi făcută în noiembrie, cu toate echipamentele deja funcționale“, promite Sergiu Popa, directorul Spitalului Republican, instituția care va administra obiectivul.

Compania rusă Komaks, care a preluat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru 49 de ani, și-a prezentat proiectul de modernizare și dezvoltare a întreprinderii, scrie Adevărul. Operatorul promite că va investi toate cele 244 de milioane de euro, prevăzute în conctractul semnat cu Guvernul, iar lucrările vor începe anul viitor.

Aeroportul Internațional Chișinău va face legătura între partea estică a Rusiei cu Europa Centrală și de Vest, dar și cu Orientul Apropiat, având potențialul de a deveni un important hub regional, citim în Timpul. Concesionarul intenționează, pe lângă reparația pistei și construirea terminalului de pasageri, construirea și a unei zone de tranzit care va fi amenajată cu locuri de agrement, restaurante, magazine duty free.

Transnistria rămâne fără locuitori, atenționează Timpul. Din cei 920 de locuitori ai satelor Dubovo și Goianul Nou, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de regimul separatist de la Tiraspol, în prezent au rămas doar 520 de persoane. Din anul 1990, populația acestor sate s-a redus în jumătate, afirmă conducerea administrației locale. mulți săteni din Dubovo și Goianul Nou au plecat peste hotare la muncă ori s-au stabilit acolo cu traiul. Rata mortalității pe teritoriul comunei Dubovo depășește aproape de două ori rata natalității – în anul curent aici s-au născut trei copii, iar cinci persoane au murit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău