Titus Corlățean: Ideal ar fi pentru proiectul european al R. Moldova ca alegerile să genereze o majoritate solidă cu orientare către UE, capabilă să facă lucrurile pe care și noi le-am făcut anterior
-
06 Iulie 2021 13:08
Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, a acordat un interviu în exclusivitate pentru www.tvrmoldova.md. Senatorul de la București s-a referit la importanța scrutinului din 11 iulie și la stadiul relațiilor pe axa Chișinău-București-Bruxelles.
Potrivit sursei citate, el a declarat că, în funcție de rezultatele alegerilor anticipate, R. Moldova va avea sau nu o stabilitate care e importantă în politica națională și în relațiile externe, va avea un sistem care să-și consolideze setul de valori democratice sau va continua să navigheze în zona gri cu tot felul de teme artificiale sau orientări care în realitate n-au dat în realitate rezultate bune pentru viața de zi cu zi, pentru libertate și pentru democrație în R. Moldova. În același timp, Titus Corlățean a menționat că România are o relație absolut specială cu R. Moldova care decurge din identitate, limbă, cultură.
„Chiar dacă istoria sub influența sovietelor a schimbat un pic mințile și unii spun că se numesc moldoveni, noi nu putem rescrie adevărul istoric și cultural. Eminescu este al nostru al tuturor și limba română la fel. Nu putem negocia acest lucru la taraba politică a orientării către Moscova. Identitatea românească este comună din acest punct de vedere. Dincolo de acest lucru, apartenența la UE pentru România și relația specială cu R. Moldova oferă totuși o comunicare privilegiată Bucureștiului în relația cu Chișinăul pentru a transmite și experiențele noastre din acești ani, dinainte și de după aderarea la UE, cât de importantă a fost această aderare la UE pentru cetățeanul român, pentru țara noastră ca atare și cât de profunde sunt aceste transformări”, a subliniat Titus Corlățean.
Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României a mai declarat că „ideal ar fi pentru proiectul european al R. Moldova ca alegerile să genereze o majoritate solidă cu orientare către UE, aptă, capabilă să facă lucrurile pe care și noi le-am făcut anterior, bineînțeles, având un pachet de sprijin financiar din partea UE”. „S-a muncit și în R. Moldova, au fost urcușuri și coborâșuri, dar ar fi păcat ca toată munca din acești ani să nu continue, dar ar fi bine să continue într-un ritm mai accelerat, pentru că anii trec și oamenii au așteptări să vadă lucrurile schimbându-se în R. Moldova. E bine ca populația să depășească așteptările minime: de adăugat câțiva lei la pensie, la salariu, nu! Moldova are o capacitate, are oportunități, are prieteni și are o soră numită România, pentru că suntem frați. Până la urmă lucrurile se decid în R. Moldova, nu decide nimeni din afara țării pentru R. Moldova”, a adăugat senatorul de la București.
El a venit și cu un îndemn pentru alegătorii din R. Moldova, în contextul apropierii anticipatelor. „Îi încurajez pe cetățeni să fie prezenți la vot pe 11 iulie, să aibă un vot informat, ci nu influențat de manipulări și vechile povești socialiste și comuniste. Sunt forțe de orientare pro-europeană, vă informez că și în dreapta, dar și în centru-stânga avem un partener în R. Moldova, nu fac campanie electorală, dar sunt necesare poate chiar formule de coaliție pentru a susține politic cât mai larg proiectul european pentru R. Moldova. Tinerele generații au așteptări foarte mari și cei care au puterea de decizie pe 11 iulie vor fi cetățenii. Ei sunt invitați să-și ia soarta în mâini prin acest gest important – prezența la vot și votul informat pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană și pentru o relație apropiată cu România”, a conchis Titus Corlățean.