Tinerii antreprenori vor beneficia de suport din partea statului: capitalul de start este 180 de mii de lei ca porțiune de grant
-
19 Februarie 2019 14:25
Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) a lansat astăzi, 19 februarie, un program național pentru susținerea tinerilor ce doresc să inițieze o afacere la ei acasă. Programul prevede finanțarea a circa 600 persoane cu vârsta între 18-35 ani, în acest scop fiind investite din partea structurilor de stat circa 53 milioane lei.
După mai multe încercări, Mircea Țâra, un tânăr de 27 de ani, a reușit să își dezvolte o afacere de procesare și comercializare a mierii. El și-a realizat proiectul de afaceri cu susținerea unor programe de finanțare propuse de către ODIMM:
„Sunt la cea de-a treia afacere, primele două fiind nereușite, dar sunt bucuros că am învățat din propriile greșeli – din greșeli de multe ori poți să înveți mai bine decât din succese. Ce-a de-a treia afacere, privind comercializarea și procesarea mierii, a devenit una profitabilă. Acum voi veni cu o nouă propunere. Pot să spun că este relativ ușor să obții un grant de la ODIMM. Am încercat să aplic și în România și am înțeles că acolo condițiile sunt mai dure pentru aplicanți.”
Mircea Țâra consideră că este mult mai simplu să dezvolți o afacere în Republica Mldova, deoarece piața este mică și este mai ușor să devii cunoscut. Domeniile pe care le recomandă el doritorilor de a iniția o afacere, sunt: direcția IT, servicii, marketing, etc. Nu trebuie să inventăm roata, aici, în Moldova, trebuie să preluăm experiența din alte state, acolo unde este posibil, consideră tânărul antreprenor.
Pe de altă parte, potrivit datelor Camerei de Comerț a Uniunii Europene (EuCham), Republica Moldova se află printre țările în care climatul de afaceri este dintre cele mai nefavorabile, fapt confirmat și de unii tineri ce nu au încredere în posibilitățile de creare a unei afaceri în țara lor. De această părere este și unul dintre tinerii participanți la eveniment, care a spus că deocamdată nu se gândește să inițieze o afacere, văzând pe exemplul prietenilor săi că de cele mai multe ori nu este profitabil.
Secretarul general de stat la Ministerul Economiei, Iulia Costin, spune că statul a alocat aproximativ 53 de milioane de lei în proiectul actual, în scopul stimulării tinerilor de a investi într-o afacere din economia națională – agricultură, industrie ușoară, cea creativă, prestări servicii și altele:
„Grantul nerambursabil, sau finanțarea nerambursabilă pe care o oferă statul este un ajutor foarte important la început. Inițiativele anterioare ne-au demonstrat că avem tineri cu foarte multe idei de afaceri, dar spre regret ei nu posedă acest capital inițial. Analizând foarte bine necesitățile am ajuns la ideea că tinerii creativi au nevoie de capitalul acesta de start – 180 de mii de lei ca porțiune de grant, 20 % fiind contribuția tânărului, dar aceasta înseamnă o sumă foarte mică”.
Potrivit președintelui Consiliului Național al tinerilor, Valeriu Drăgălin, procentul tinerilor ce nu sunt încadrați în procesul de studii și nici în alte activități, este foarte mare, republica Moldova fiind pe locul 2 comparativ cu alte țări din Europa. Potrivit unui sondaj realizat de acest ONG, 96 dintre tinerii chestionați se gândesc să emigreze, dar o mare parte din ei consideră că vor reveni în țara lor.
.