Timpul: Salvați Chișinăul! Andrei, Valeriu, Constantin… (Revista presei)

  • 14 Mai 2018 09:31
Timpul: Salvați Chișinăul! Andrei, Valeriu, Constantin… (Revista presei)

„Salvați Chișinăul! Andrei, Valeriu, Constantin… este un titlu-îndemn din ziarul Timpul. Peste o săptămână, unii chișinăuieni îşi vor alege primarul. Dar dacă și atunci vom avea 12 concurenți electorali, nu va avea niciun rost să ieșim din case, scrie publicația. Mai bine am dormi în acea zi până la închiderea secțiilor de votare, pe fundalul unor cântece de luptă românești. Oricum vom pierde și în orice caz alții vor râde de noi”, consideră autorul Pavel Păduraru de la Timpul.

Într-un alt articol, același ziar îndeamnă cititorii să nu se lase impresionați de filmulețe în care cei care se vor la Primărie vor să ne arate ce oameni drăguți sunt ei, dar să încerce să calculeze cine anume va putea schimba în bine orașul nostru. 

Datele personale ale pensionarilor și invalizilor sunt la dispoziția lui Șor, scrie Jurnal de Chișinău. Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) ignoră abuzurile Partidului Şor comise în procesul de deschidere a aşa-numitelor magazine sociale. Mai bine de un an, reprezentanţii partidului colectează de la pensionari și invalizi copiile buletinelor de identitate şi ale legitimaţiilor de pensionar, motivând că ar avea nevoie de ele pentru a le face cartele de beneficiari ai magazinului”, scrie Jurnal de Chișinău.

Investigarea furtului miliardului este foarte importantă pentru credibilitatea R. Moldova”, subliniază într-un interviu din Jurnal de Chișinău ambasadorul Poloniei în Republica Moldova Bartłomiej Zdaniuk. Apropierea de UE este monitorizată permanent de către structurile Uniunii Europene… Nu este vorba numai de un anumit set de documente care trebuie adoptate și publicate în Monitorul Oficial, ci de o structură eficientă a sistemului de stat din care fac parte domeniile judecătoresc, economic, social, politic, cultural”, spune ambasadorul.

„Da, într-adevăr, UE urmăreşte atent evoluţia proceselor politice şi electorale din Moldova şi are anumite interese, scrie și portalul Tribuna, dar pentru UE este important să aibă la Chişinău parteneri credibili, nu pur şi simplu guvernări declarate pro-europene. Ce folos că o guvernare se declară pro-europeană, dacă, ca urmare a acţiunilor ei, ţara se îndreaptă tot mai mult spre dictatură, e distrusă economia de piaţă, instituţiile democratice sunt nefuncţionale”? – se întreabă publicația.

R. Moldova — statul care nu-şi poate identifica morţii, titrează Ziarul de Gardă. Publicația face referire la cazul unui tânăr din satul Voinescu, Hânceşti, dispărut anul trecut. Peste câteva luni, cadavrul unui bărbat este găsit pe un câmp, la marginea satului Voinescu. Organele de drept presupun că ar fi trupul lui Nicolae, dar nu pot demonstra acest lucru pentru că Centrul de Medicină Legală (CML) nu dispune de un laborator care ar efectua teste ADN – singura cale de a stabili cu exactitate identitatea defunctului, scrie Ziarul de Gardă.

Asta în condiţiile în care, în 2014, în urma unei licitaţii care a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupţie şi care s-a lăsat cu reţineri, au fost cheltuite 10 milioane de lei pentru achiziţionarea echipamentului necesar pentru efectuarea testelor ADN. Deşi laboratorul trebuia să fie deschis încă în 2016, acesta nu este funcţional şi până astăzi, iar directorul CML spune că primele teste ADN vor fi făcute „peste un timp foarte scurt”, citim în Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
12,4 °C
cer senin
Umiditate:23 %
Vint:6,7 m/s
Sun
6 °C
Mon
8 °C
Tue
5 °C
Wed
1 °C
Thu
3 °C

Curs oficial BNM 23 Martie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6502 -0.0000
USD 17.2491 -0.0000
RON 4.1319 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000
RUB 0.2705 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău