Timpul: Salvați Chișinăul! Andrei, Valeriu, Constantin… (Revista presei)
-
14 Mai 2018 09:31
„Salvați Chișinăul! Andrei, Valeriu, Constantin… este un titlu-îndemn din ziarul Timpul. Peste o săptămână, unii chișinăuieni își vor alege primarul. Dar dacă și atunci vom avea 12 concurenți electorali, nu va avea niciun rost să ieșim din case, scrie publicația. Mai bine am dormi în acea zi până la închiderea secțiilor de votare, pe fundalul unor cântece de luptă românești. Oricum vom pierde și în orice caz alții vor râde de noi”, consideră autorul Pavel Păduraru de la Timpul.
Într-un alt articol, același ziar îndeamnă cititorii să nu se lase impresionați de filmulețe în care cei care se vor la Primărie vor să ne arate ce oameni drăguți sunt ei, dar să încerce să calculeze cine anume va putea schimba în bine orașul nostru.
„Datele personale ale pensionarilor și invalizilor sunt la dispoziția lui Șor, scrie Jurnal de Chișinău. Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) ignoră abuzurile Partidului Șor comise în procesul de deschidere a așa-numitelor magazine sociale. Mai bine de un an, reprezentanții partidului colectează de la pensionari și invalizi copiile buletinelor de identitate și ale legitimațiilor de pensionar, motivând că ar avea nevoie de ele pentru a le face cartele de beneficiari ai magazinului”, scrie Jurnal de Chișinău.
„Investigarea furtului miliardului este foarte importantă pentru credibilitatea R. Moldova”, subliniază într-un interviu din Jurnal de Chișinău ambasadorul Poloniei în Republica Moldova Bartłomiej Zdaniuk. Apropierea de UE este monitorizată permanent de către structurile Uniunii Europene… Nu este vorba numai de un anumit set de documente care trebuie adoptate și publicate în Monitorul Oficial, ci de o structură eficientă a sistemului de stat din care fac parte domeniile judecătoresc, economic, social, politic, cultural”, spune ambasadorul.
„Da, într-adevăr, UE urmărește atent evoluția proceselor politice și electorale din Moldova și are anumite interese, scrie și portalul Tribuna, dar pentru UE este important să aibă la Chișinău parteneri credibili, nu pur și simplu guvernări declarate pro-europene. Ce folos că o guvernare se declară pro-europeană, dacă, ca urmare a acțiunilor ei, țara se îndreaptă tot mai mult spre dictatură, e distrusă economia de piață, instituțiile democratice sunt nefuncționale”? – se întreabă publicația.
„R. Moldova — statul care nu-și poate identifica morții, titrează Ziarul de Gardă. Publicația face referire la cazul unui tânăr din satul Voinescu, Hâncești, dispărut anul trecut. Peste câteva luni, cadavrul unui bărbat este găsit pe un câmp, la marginea satului Voinescu. Organele de drept presupun că ar fi trupul lui Nicolae, dar nu pot demonstra acest lucru pentru că Centrul de Medicină Legală (CML) nu dispune de un laborator care ar efectua teste ADN – singura cale de a stabili cu exactitate identitatea defunctului, scrie Ziarul de Gardă.
Asta în condițiile în care, în 2014, în urma unei licitații care a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupție și care s-a lăsat cu rețineri, au fost cheltuite 10 milioane de lei pentru achiziționarea echipamentului necesar pentru efectuarea testelor ADN. Deși laboratorul trebuia să fie deschis încă în 2016, acesta nu este funcțional și până astăzi, iar directorul CML spune că primele teste ADN vor fi făcute „peste un timp foarte scurt”, citim în Ziarul de Gardă.