Timpul: Cum votăm pe 30 octombrie ca să nu pierdem iarăși (Revista presei)
-
30 Septembrie 2016 16:34
Revista presei din 30 septembrie
Cum votăm pe 30 octombrie ca să nu pierdem iarăși - o întrebare la care caută răspuns ziarul Timpul. Potrivit fostului prim-ministru Mircea Druc, ”stabilitatea, acum, este mai importantă decât vanitățile (rânza moldovenilor) din diverse clanuri mafiote în lupta lor caraghioasă pentru putere”. Tot aici, scriitorul Alexandru Vakulovski, observă că după ce îi ștergem din lista candidaților pe cei care își fac campanie ori împotriva noastră (Rusia, Uniune vamală), ori pentru cauze pierdute (neutralitate), pe „europenii” care se răzgândesc când se schimbă direcția vântului, corupții, în listă rămân foarte puțini. Tot în Timpul, Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, opinează că ”numărul oamenilor buni este cu mult mai mare decât numărul celor răi. Pentru ca oamenii buni să câștige, este suficient ca în ziua alegerilor să nu stea acasă, ci să iasă la votare și sa voteze cu cine le sugerează conștiința”.
Evenimentul Zilei reține declarțiile de aseară ale lui Andrei Năstase și Maia Sandu, care dau asigurări că nu au renunțat la desemnarea unui candidat comun pentru prezidențiale și sunt gata să cedeze unul în favoarea celuilalt.
În seria de articole despre candidații la prezidențiale, Ziarul NAȚIONAL scrie astăzi despre Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” înregistrat de CEC cu nr. 4 în cursa prezidențială. Andrei Năstase s-a propulsat ca politician pe valul protestelor care au izbucnit drept urmare a furtului miliardului. Punctul cel mai slab al apărării lui Andrei Năstase și PPDA este legătura cu oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, stabiliți în Germania, care ar sta în spatele acestui proiect politic. De asemenea s-au făcut multe speculații referitoare la averile lui Andrei Năstase. Candidatul a declarat la Comisia Electorală Centrală venituri de sute de mii de euro în ultimii doi ani, dar și numeroase terenuri și case.
Tot în Ziarul Național, Vasile Gârneț scrie că ”dacă procuratura refuză să-l cheme la discuții, pentru a lămuri implicarea sa în scandalurile de corupție la care atâta lume face trimitere, Vlad Plahotniuc își organizează singur interviuri. A avut câteva în vară, în care spunea între altele că proiectul lui de țară, până 2018, este foarte clar („consolidare, prosperitate, statalitate, „galop european”), dar actualitatea politică din Moldova, tot mai încinsă, îi solicită noi intervenții, pentru a nu lăsa impresia că n-are argumente în fața detractorilor. Și mai ales pentru că – o spune lumea și o recunoaște el însuși – are grave probleme de imagine, în ciuda puterii și averilor pe care le deține”, scrie Ziarul Național.