Teatrul Național „Mihai Eminescu” va participa pe 21 mai la Adunarea „Moldova Europeană”. „Vorbim o limbă europeană și cultura noastră face parte din lumea europeană”

  • 30 Aprilie 2023 12:40
Teatrul Național „Mihai Eminescu” va participa pe 21 mai la Adunarea „Moldova Europeană”. „Vorbim o limbă europeană și cultura noastră face parte din lumea europeană”

„Teatrul nu tace, teatrul vorbește! Oamenii de teatru gândesc și creează liber! Civilizația și cultura occidentală sunt astăzi un deziderat major pentru noi. Suntem parte a Europei și noi vrem să facem parte din lumea liberă. Aderarea noastră la Uniunea Europeană e o cale certă spre libertate, democrație și prosperitate. Oamenii de teatru au contribuit și până acum la parcursul țării noastre pe calea sa democratică și susțin aspirațiile europene ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău.

„Noi vrem să trăim în pace și vrem ca arta noastră să fie liberă și adevărată, acea formă supremă a coeziunii și coabitării umane, de aceea Teatrul Național „Mihai Eminescu” va participa pe 21 mai la Adunarea „Moldova Europeană”.
 
Merităm să facem parte din lumea progresistă în virtutea faptului că suntem europeni, că respingem oprimarea, am luptat și în stradă pentru ca să fim liberi. Vorbim o limbă europeană și cultura noastră face parte din lumea europeană. Arta din spațiul nostru a învățat în ultimele trei decenii să fie una adevărată, valoroasă, racordată la o lume deschisă, liberă și profund umanistă. Suntem conștienți de faptul că civilizație înseamnă artă, cultură și tehnologii. Avem nevoie de toate acestea. Războiul e barbaria distrugătoare.
 
Noi vrem pace în condițiile unui model european de viață, pentru că cel propus de Kremlin ar repeta o catastrofă prin care au trecut și suferit generațiile părinților și bunicilor noștri.
 
Din 2014, după anexarea nedreaptă a Crimeii de către Federația Rusă, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, ca așezământ al culturii teatrale, a inclus în politicile și strategia sa instituțională promovarea și cultivarea ideilor de libertate, de valori europene și emanciparea de sub influența propagandei și a mentalităților imperialiste. Teatrul este un spațiu liber în care se nasc și interacționează idei, concepte, viziuni creatoare de împotrivire ideologiilor totalitare.
 
Vom ieși în piață pentru a spune „Da” europenității noastre geografice, civilizaționale și culturale. Astfel vom rămâne în matricea firească a ceea ce suntem de când lumea – europeni”, se arată în comunicatul Teatrului Mihai Eminescu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău