Taxele pentru serviciile consulare prestate cetățenilor R. Moldova aflați în afara țării vor fi micșorate. Proiectul de lege, aprobat de Guvern

  • 08 Iunie 2022 16:14
Taxele pentru serviciile consulare prestate cetățenilor R. Moldova aflați în afara țării vor fi micșorate. Proiectul de lege, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi avizul pentru modificarea legii care prevede micșorarea taxelor consulare. Proiectul de lege urmărește scopul de a micșora prețul serviciilor consulare prestate cetățenilor Republicii Moldova în afara țării. Potrivit autorilor, obiectivul proiectului vizează facilitarea accesării serviciilor publice pentru conaționalii aflați temporar sau permanent peste hotare.

Actualmente, prețul achitat pentru prestarea unui serviciu consular la misiunile diplomatice și la oficiile consulare ale Republicii Moldova include taxa consulară, taxa aferentă și, după caz, taxele Agenției Servicii Publice și cele de curierat. În proiectul înaintat se propune:  reducerea cu 50% a taxelor consulare, eliminarea taxelor consulare la eliberarea pașaportului persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani și excluderea în totalitate a cheltuielilor aferente.

Veniturile colectate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în urma prestării serviciilor consulare aprobate pentru anul curent sunt în sumă de 480,5 mil. lei. În cazul anulării cheltuielilor aferente taxelor consulare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu va încasa în anul 2022 suma de circa 15,3 mil. lei, ce va impune necesitatea identificării resurselor suplimentare, în mărime cel puțin egală cu această sumă, din resursele generale ale bugetului de stat, pentru a menține funcționalitatea instituțiilor acestuia.

Deficitul total pentru buget este estimat în sumă de circa 52,3 mil. lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Mon
16
Tue
13
Wed
15
Thu
16
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău