Tatiana Savva, despre finanțarea bugetului pentru 2020 | „FMI nu încheie acorduri de finanțare în ani electorali și există riscul să nu avem asistență financiară din partea acestei instituții”

  • 19 Decembrie 2019 13:16
Tatiana Savva, despre finanțarea bugetului pentru 2020 | „FMI nu încheie acorduri de finanțare în ani electorali și există riscul să nu avem asistență financiară din partea acestei instituții”

Finanțarea deficitului bugetar pentru anul 2020 și capacitatea scăzută de implementare a investițiilor publice cu finanțare externă sunt principalele provocări economice pentru anul viitor. De această părere sunt experții Centrului Analitic Independent “Expert-Grup” care atenționează și asupra riscului unei potențiale “crize a gazelor” din cauza că din 2020 vor fi implementate soluții alternative de aprovizionare cu gaze naturale.

Mecanismele nu au fost testate anterior, iar pregătirile au avut loc în regim alert. 

Deficitul  bugetar ridică semne de întrebare privind caracterul electoral al acestuia, atenționează directorul executiv al “Expert- Grup” Adrian Lupușor. El accentuează riscurile finanțării acestui deficit asupra stabilității finanțelor publice și creșterii economice.  

Provocarea majoră pe care o vedem pentru anul viitor este această combinație neplăcută dintre ciclul electoral, o politică bugetară expansionistă cu un deficit bugetar de peste 3% din PIB și o politică monetară relaxată. Este un mix care nu arată bine pentru stabilitatea economică, pentru durabilitatea creșterii economice și prezintă niște riscuri macroeconomice”, a spus Adrian Lupușor.

Totodată, în lipsa unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional, prognozele Guvernului privind finanțarea deficitului bugetar din surse externe riscă să nu se realizeze, opinează experta Tatiana Savva:

„ FMI, de regulă, nu încheie acorduri de finanțare în ani electorali și există, atunci, riscul ca să nu avem această asistență financiară din partea acestei instituții. Unde mai punem că Uniunea Europeană condiționează această asistență financiară prin asigurarea statului de drept, reforma justiției. Or, programul guvernamental, în forma care îl vedem noi și bugetul de stat, nu vedem măsuri exclusive, exhaustive care să presupună că noi le vom realiza pe parcursul anului viitor”, a precizat Tatiana Savva.

O altă provocare pentru anul 2020, în opinia experților, este executarea redusă a proiectelor investiționale cu finanțare externă, investigarea fraudelor din sectorul bancar, creșterea deficitului forței de muncă, stagnarea veniturilor populației atât din transferurile de peste hotare cât și din salarii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău