Țara din zona euro, unde salariile au crescut prea mult
-
11 Iunie 2015 06:56
În Germania, salariile au crescut prea mult, iar cea mai mare economie din Europa va plati scump pentru asta in urmatorii ani
Costurile cu forta de munca in Germania au crescut semnificativ in trimestrul I din 2015, iar aceasta tendinta afecteaza deja marjele de profit ale companiilor si ar putea reduce, in cele din urma, competitivitatea lor pe pietele globale, noteaza „Wall Street Journal”.
Costul orar al fortei de munca a urcat cu 1,1% in primele trei luni din 2015, comparativ cu trimestrul IV din 2014, si cu 3,2%, raportat la T1 din 2014, a anuntat Destatis.
„Perioada de majorare a salariilor ultrascazute s-a incheiat” si cea mai mare economie din Europa va plati scump pentru aceasta in urmatorii ani, a declarat Joerg Kraemer, economist sef la Commerzbank, transmite Agerpres.
Salariile brute au crescut cu 2,9% in primele trei luni din acest an, comparativ cu primul trimestru din 2014, cel mai semnificativ avans din primul trimestru din 2013.
Marjele de profit ale companiilor, desi inca ridicate, vor fi sub presiune, deoarece firmele nu vor putea majora preturile pentru a compensa cresterea costurilor cu forta de munca, potrivit Commerzbank.
Intre timp, alte state din zona euro, in special cele de la periferie, au redus decalajul de competitivitate fata de Germania.
Productivitatea fortei de munca din Germania este in scadere din 2011, in timp ce in Spania productivitatea a urcat semnificativ.
In T1 din 2015, costurile cu forta de munca au scazut in Irlanda, Portugalia si Grecia si au urcat cu 0,5% in Italia si Spania.
Numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a scazut in Germania, in mai, pentru a opta luna consecutiv, in timp ce rata somajului a atins un nivel minim record, la cel mai redus nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990.
Cresterea economiei Germaniei s-a situat la 0,3% inT1 2015, iar analistii se asteapta la un avans de 0,5% in perioada aprilie-iunie 2015.
CE estimeaza ca PIB-ul Germaniei va inregistra o crestere de 1,9 % in 2015 si de 2% in 2016, comparativ cu o expansiune a zonei euro de 1,5% in acest an, si de 1,9% anul viitor.