Peste 500 de șomeri cu dizabilități au apelat la serviciile Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. 154 dintre aceștia au fost angajați, în primele nouă luni ale anului
-
26 Noiembrie 16:58
Integrarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii, reformarea sistemului de asistență socială și creșterea nivelului de accesibilitate la infrastructura socială pentru persoanele cu dizabilități, au fost discutate astăzi în cadrul la dezbaterii „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”, organizată de Agenția IPN, transmite Radio Chișinău.
154 de persoane cu dizabilități au fost plasate în câmpul muncii, în primele nouă luni ale anului curent, din peste 500 de șomeri cu dizabilități care au apelat la serviciile Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, a anunțat vicepreședinta Comisiei parlamentare sănătate, protecție socială și familie, Marina Morozova.
„Noi ne bucurăm că Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă are mai multe linii de bugetare pentru a ajuta persoanele cu dizabilități – măsuri de suvbvenționare pentru crearea și adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități și subvenții pentru acoperirea cheltuielilor de transport persoanelor cu dizabilități pentru a se deplasa la locul de muncă. Ce ține de pregătirea persoanelor pentru a se angaja în câmpul muncii, din păcate numărul acestor persoane este foarte mic.”, a spus Marina Morozova.
„Sistemul de asistență socială trebuie regândit pentru a fi mai atractiv pentru lucrătorii sociali”, spune experta WatchDog, Tatiana Cojocari, doctor în sociologie.
„În primul rând, trebuie să luăm bucățele de modele din diferite țări și să le aplicăm în Republica Moldova, pentru că modelele de asistență socială sunt interconectate cu puterea economică a statului. Este important ca mult mai multe oportunități să fie create și burse mai mari și bonusuri pentru lucrătorii sociali. Pe de o parte, noi nu avem resurse financiare și nu avem nici resurse umane să atragem. Și dacă nu ai resurse umane, ai și o calitate foarte proastă a serviciilor pentru persoanele cu dizabilități.”, a precizat Tatiana Cojocari.
De asemenea, sunt necesare „politici financiar-fiscale mai bune” privind alocarea resurselor financiare către persoanele cu dizabilități, spune juristul Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Radu Bobeică.
„Noi am formulat, împreună cu membrii Alianței Organizațiilor persoanelor cu dizabilități, anumite recomandări pe care o să le înaintăm reprezentaților Parlamentului. Suntem deschiși să participăm la formarea bugetară, să facem o statistică a numărului persoanelor cu dizabilități în grad sever cu capacitate mică de muncă.”, a declarat Radu Bobeică.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova trăiesc 162 de mii de persoane cu dizabilități – circa 6,4% din populație.