„Reportaje de pe linia frontului”. Jurnalistul de război Roman Pahulic: În legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, este greu să le relatezi oamenilor despre ceea ce a devenit deja o obișnuință
-
26 Noiembrie 15:59
552 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului, este o pierdere enormă pentru familii și țară, povestește reporterul de război Roman Pahulich, într-o conferință la Chișinău. Jurnaliștii de război fac față provocărilor extreme, documentând realitățile de pe linia frontului, transmite Radio Chișinău.
Este o obișnuință să avem acces la electricitate, apă caldă și toate condițiile necesare pentru o viață liniștită. Însă, în Ucraina, în timpul iernii, se pune întrebarea supraviețuirii, când infrastructura este distrusă de rachete rusești, când lipsa curentului electric, a căldurii sau apei poate dura zile întregi, povestește reporterul de război Roman Pahulich, care a realizat reportaje în regiunile afectate de conflict, precum Sumî, Harkov, Donețk și Zaporojie.
Jurnaliștii de război se confruntă cu numeroase provocări în realizarea reportajelor, având de lucru într-un timp limitat și cu resurse reduse.
„În legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, de fapt, pentru jurnaliști, având în vedere că războiul de proporții se desfășoară de mai bine de 1000 de zile, este greu să le relatezi oamenilor despre ceea ce a devenit deja o obișnuință. Este greu, de asemenea, să transmiți cifrele zilnice despre numărul de împușcături, numărul dronelor doborâte, ca să menții interesul oamenilor, ca să nu le perceapă doar ca pe niște cifre”, a spus Roman Pahulich.
Roman Pahulich este primul jurnalist care a relatat despre eliberarea Insulei Șerpilor și despre incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk. Reportajele sale au adunat milioane de vizualizări, aducând în atenție poveștile reale ale oamenilor din zonele de război.
În R. Moldova, opinia publică privind războiul din Ucraina s-a schimbat, sub influența propagandei rusești, constată jurnalista Ludmila Barbă, președinta Asociației Arena Civică:
„Cam toată lumea ar fi trebuie să fie conștientă de ororile acestui război, dar iată că sondajele indică că lucrurile nu stau chiar așa. De exemplu, Barometrul de Opinie Publică în noiembrie 2022 indica că 38,4% din respondenți considerau că dreptatea în acest război ar fi de partea Rusiei. Un an mai târziu, în noiembrie 2023, cu 5% mai mulți oameni credeau că Rusia are dreptate în acest război. Acesta a fost unul dintre motivele care ne-a determinat să lansăm acest proiect, să oferim publicului din Rep. Moldova, tinerilor, viitorilor jurnaliști posibilitatea de a afla din prima sursă, de la colegii din Ucraina, care merg riscând cu viața să ne povestească ce se întâmplă pe linia frontului si cum se muncește în aceste condiții”, a precizat Ludmila Barbă.
Proiectul „Reportaje de pe linia frontului” este sprijinit de Ambasada SUA în Republica Moldova și se desfășoară la Bălți, Chișinău și Cahul.