Republica Moldova a trecut la a doua etapă în parcursul european. Cristina Gherasimov: „Suntem mai bine pregătiți decât ne-am așteptat”
-
26 Noiembrie 13:56
Republica Moldova marchează un nou progres în parcursul său european, finalizând evaluarea primului grup de capitole pentru aderare, iar experții europeni confirmă o pregătire peste așteptări, după cum a spus vice-prim ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov la Forumul pentru integrare europeană. Autoritățile așteaptă ca în prima jumătate a anului viitor să înceapă negocierile în aceste domenii, transmite Radio Chișinău.
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a anunțat că R. Moldova a trecut la a doua etapă în parcursul european. Ea spus că pe parcursul ultimelor săptămâni a fost finalizat primul grup de capitole de aderare, numit Clusterul 1, care vizează valorile fundamentale, iar concluzia este că suntem mai bine pregătiți decât ne-am așteptat. La prima evaluare pe care am primit-o de la experți este că rezultatele se văd, a spus viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.
„Acum așteptăm primul raport de screening al Comisiei Europene, care va fi transmis către Consiliu la începutul anului viitor. Pe baza acestui raport de evaluare, vom vedea cum stau lucrurile la noi acasă și cât mai avem de făcut pentru a ne alinia legislația la cea europeană. Sperăm ca statele membre să ne ofere, în prima jumătate a anului viitor, deschiderea propriu-zisă a capitolelor din Clusterul 1. Aici e vorba de reforma justiției, care trebuie să o aducem, să o ducem la bun sfârșit. Aici este vorba de consolidarea instituțiilor democratice la noi acasă. Este vorba despre dezvoltarea unei economii de piață, a principiilor economiilor de piață, dar, cum a fost menționat, este important și transformarea noastră ca cetățeni. Foarte mulți cetățeni înțeleg despre ce este Uniunea Europeană, înțeleg efortul care stă în fața noastră și sper mult ca împreună să putem să îmbrățișăm aceste transformări care ne stau în față”, a declarat Cristina Gherasimov.
Noul pachet de sprijin din partea UE în valoare de 1,8 miliarde de euro, structurat pe trei componente principale, va viza dezvoltarea infrastructurii, facilitarea accesului la piața unică europeană și susținerea agendei de reforme, a declarat în cadrul Forumului ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.
„Primul component va fi investițiile în infrastructură, care includ poduri, șosele și îmbunătățirea accesului la instituțiile preșcolare și școlare. Al doilea component este accesul la piața unică europeană. Republica Moldova deja beneficiază de aceste posibilități, având două treimi din exporturi pe piața europeană, dar sunt necesare măsuri suplimentare. Trebuie asigurat accesul la sistemul de plăți SEPA, facilitând astfel plățile pentru afaceri și persoane fizice, și reducând costurile asociate accesului la această piață. Al treilea punct este agenda de reformare. Este necesar să existe jaloane clare pentru alocarea fondurilor, care vor fi distribuite în tranșe semi-anuale, în funcție de rezultatele obținute în reformele realizate”, a menționat Jānis Mažeiks.
În pofida provocărilor cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii ani, rezultatul alegerilor prezidențiale și al referendumului reprezintă un impuls pentru negocierile de aderare, a subliniat europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova. El a spus că obiectivul său în calitate de co-raportor al Parlamentului privind legislația Planului European de Creștere pentru Moldova, este adoptarea cât mai rapidă a legislației astfel încât banii să înceapă să vină cât mai rapid.
„Republica Moldova a trecut prin ani dificili în ultimii patru ani, la fel ca oricare stat membru al Uniunii Europene - invazia ilegală a forțelor armate ruse, rata mare a inflației, situația economică dificilă, energie cu prețuri mari, cu nevoia de a reorganiza aprovizionările. Însă necazurile au venit dinspre est și soluțiile au venit dinspre vest. Pachetul de creștere de 1,8 miliarde de euro va da un impuls mai mare decât oricând economiei Republicii Moldova, va duce la creșterea calității serviciilor în domeniul sănătății, în domeniul educației, va conecta mai bine Republica Moldova de Uniunea Europeană prin România, prin poduri peste Prut, energetic, electricitate și gaze”, a subliniat Siegfried Mureșan.
Cea de-a X-a ediție a Forumului pentru Integrare Europeană a reunit experți și factori de decizie, care dezbat etapele esențiale ale integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și strategia de implementare a reformelor.