Tăbârță, despre participarea Maiei Sandu la reuniunea CPE: Scopul major a acestui proiect este ca să ajute R. Moldova în procesul său de integrare Europeană

  • 06 Octombrie 2022 12:52
Tăbârță, despre participarea Maiei Sandu la reuniunea CPE: Scopul major a acestui proiect este ca să ajute R. Moldova în procesul său de integrare Europeană

Președinta Maia Sandu va participa, astăzi, 6 octombrie, la prima reuniune a Comunității Politice Europene care se va desfășura la Praga. Comunitatea Politică Europeană este o inițiativă a Președintelui francez, Emmanuel Macron, transmite Radio Chișinău.

Proiectul președintelui francez, Emmanuel Macron reprezentă o platformă de dialog politic și cooperare dintre țările UE și cele din afara spațiului comunitar. Totodată, analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru Radio Chișinău, că scopul major a acestui proiect este ca să ajute Rep. Moldova în procesul său de integrare Europeană.

„Acest proiect a apărut în contextul discuțiilor privind acordarea statutului de stat candidat a unor state din parteneriatul estic, dar ulterior acest concept a fost extins la o anumită comunitate de state, care fie fac parte din Uniunea Europeană, fie că sunt candidate. Se dorește crearea unei comunități care să se racordeze la anumite valori politice de ordin democrat în decimentu la expansiunea statelor autoritare, dictatoriale, statelor care nu respectă normele dreptului internațional și dorește să fie o comunitate unde să se identifice soluții pentru problemele cu care acum se confruntă Europa și desigur state care au anumite probleme în procesele de dezvoltare democratică de construire a statului de drept.

Încă nu avem o viziune clară asupra acestei instituții, nu știm cum va funcționa. Însă, din ceea ce au declarat oficialii noștri, dar și oficialii europeni. Procesul de integrare în această instituție ar trebui să ajute Rep. Moldova în procesul său de integrare Europeană. Acesta este scopul major al acestui proiect”, a declarat Ion Tabarță.

De asemenea, Ion Tăbârță a menționat despre faptul că acum proiectul „Comunitatea Politică Europeană” nu mai poate fi numit o întârziere de aderare, întrucât Republicii  Moldova i s-a acordat deja statutul de țară candidat.

Au fost interpretări precum că acest proiect poate fi o întârziere de aderare, însă aceste interpretări au fost atunci când noi nu aveam o certitudine referitoare la oferirea Republicii Moldova, ca statut de aderare la Uniunea Europeană. Atunci mulți au încercat să interpreteze neavând această certitudine. Odată ce s-a acordat statutul de țară candidat, nu se mai pune problema ca să fie o întârziere sau o bancă de rezervă a Uniunii Europene”, a mai menționat Ion Tăbârță.

Amintim că Rep. Moldova a obținut statutul de stat candidat la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2022.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău