Svetlana Tataru: Suntem 8 români, dar toți 10 vorbim româna

  • 07 Iunie 2014 18:05
Svetlana Tataru: Suntem 8 români, dar toți 10 vorbim româna

Nu credeam că o să mai văd cum vin recenzorii pe la noi. Dar iată, că în jur de ora 18.00, la orizont s-au arătat 2 dintre ei. Erau 2 tineri, în maiouri albe.

S-au apropiat, și cu un zâmbet pe față ne-au zis „Bună seară. Suntem de la BNS. Vrem să vă „furăm” câteva minute pentru a completa formularele pentru Recensământul Populației și al Locuințelor 2014”.

-Bună, le-am răspuns! Dar unde vă sunt vestele gri?, i-am întrebat?

- E prea cald pentru ele! Dar imediat le-au scos din gentuțele gri pe care era scris cu litere mari RECENSĂMÂNT 2014.

-Dar unde vă sunt ecusoanele? Am continuat eu cu întrebările.

-Imediat. Și le-au scos din geantă și pe ele. Sunt scrise chiar cu litere de mână?

-Da! Uitați-vă! Putem să vă arătăm și buletinele de identitate. Am luat unul din ele. Era pe numele lui Grecu Vasile, din 1992. „Tinerel recenzor”, i-am zis eu. Dar de ce așa greu ați ajuns pe la noi?

-Cineva a sunat la Biroul de Statistică și ne-au anunțat că pe aici nimeni nu a ajuns. Iată că am venit noi.

I-am invitat frumos în ogradă, i-am așezat la masă, i-am întrebat dacă nu vor să servească niște apă, ceai, cafea. Au refuzat și au început chestionarea. Am început cu Chestionarul-Locuință. Sărmeneii și-au pus mâinele în cap când au aflat că au de completat 12 formulare. :)

-E un record pentru noi. Încă nu am avut de complectat atât de multe chestionare de la o familie! Au declarat ei cu zâmbete. Dar s-au apucat de treaba.

Repejor ne-am isprăvit noi, cam în vreo 35 de minute. Din 10, 8 suntem români, dar toți 10 vorbim româna. Mi-au permis să și imortalizez clipa printr-o poză. :)

Mi-au plăcut cum au lucrat recenzorii. Au complectat cu pixul. Nu și-au expus nici pe departe părerea despre ce trebuie să scrie sau să declarăm. Au completat destul de lizibil și citeț, fără greșeli. Întrebau de 2-3 ori până a scrie ceva. Au fost destul de bine instruiți. Erau bine-dispuși și asta e cel mai important! Bravo, BNS! La urmă, chiar au avut nevoie de un pahar cu apă cu gheață. Pentru că mai aveau de chestionat prin mahala.

P.S. Au rămăs și ei nedumeriți că nu aveau unde completa faptul că la întrebarea 32 . Motivul principal pentru care persoana nu a lucrat în săptămîna 5-11 mai 2014  nu este specificat faptul unui concediu de maternitate. Da, mă simt discriminată! Dar nu e pe asta, la următorul recensământ poate îl vor întroduce. Pentru că e un motiv bine-intemeiat, nu???

Aș avea câteva recomandări în acest sens. Suntem în pragul E-guvernării, mulți dintre noi au deja acele semnături digitale. Nu ar fi fost de prisos dacă ar fi fost disponibilă și opțiunea de a complecta aceste formulare în regim online. Mulți lucrează, ziua nu sunt acasă, dar la o pauza de masă, reușeau să își facă datoria de cetățeni responsabili.

P.P.S. Întrebarea cu voluntariatul tare îmi place.

P.P.P.S. Duminica, în ultima zi de recensământ, a mai venit o doamnă. Dacă timp de aproape 2 săptămâni, nu a trecut nimeni pe la noi, iată că în ultimele 2 zile au fost tocmai 3 recenzori. Și toți aveau vestele (în geantă), ecusoanele, formularele și mi-au prezentat și buletinele de identitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău