Susținere pro-europeană de peste Ocean (Adevărul)
-
03 Decembrie 2013 11:38
REVISTA PRESEI DIN 3 DECEMBRIE
Rusia va încerca să destabilizeze situația internă în anul următor, incitând PCRM și alte formațiuni în solda Kremlinului la manifestații contra Coaliției pro-europene actuale, presupune istoricul Igor Cașu de la Adevărul. Cea mai mare încercare poate fi adoptarea unor măsuri discriminatorii față de moldovenii care lucrează în Rusia, care pot culmina cu expulzarea în masă a acestora. O asemenea acțiune punitivă va avea însă efecte colaterale nedorite pentru Kremlin: după ce vor depăși această criză, moldovenii se vor orienta definitiv spre Europa, crede autorul.
Susținere pro-europeană de peste Ocean, titrază Adevărul, care scrie de spre vizita de mâine a secretarul de stat american John Kerry la Chișinău. Foștii ambasadori moldoveni la Washington și experții susțin că este o vizită de susținere a aspirațiilor europene ale țării noastre.
Comentatorul politic Nicolae Negru observă în Ziarul Național că Traian Băsescu s-a bucurat de succesul Republicii Moldova de la Vilnius mai mult decât unii politicieni moldoveni. El cunoaște importanța parafării Acordului de Asociere cu UE, explică Ziarul Național. În 1995, când semna un acord similar, PIB-ul României era de 35 de miliarde de dolari, iar în 2006, înainte de aderare, - de 170 de miliarde de dolari. Exporturile românești au crescut nu mai puțin spectaculos, subliniază autorul. La Vilnius, moldovenilor li s-a pus în palmă un bilet de tren pe care scrie ”UE”. „Călătoria” României spre UE a durat 13 ani. Nouă ne va lua, potrivit lui Băsescu, vreo zece ani, scrie Ziarul Național.
Într-un editorial din Jurnal de Chișinău, Mircea V. Ciobanu explică de ce în politică nu ar trebui să-și găsească locul oamenii de afaceri. Mentalitatea omului de afaceri e să-și devanseze concurenții, nu să salveze lumea. Pe cine să distrugă, pe cine să înșele, pe cine să dea la o parte, ca să-și aburce afacerea mai sus decât alții, se întreabă autorul. Totodată, publicistul remarcă efectul benefic al schimbării la față a politicii moldovenești – vârful piramidei politice, de unde au debarcat câteva personaje indezirabile, arată bine și am devenit credibili, în primul rând, în fața partenerilor europeni. Pentru prima dată de la independență, scrie autorul, lumea are senzația că cei sus-puși nu văd țara ca o afacere a familiei. De aici și succesele internaționale, în lanț, punctează Jurnal de Chișinău.
Evenimentul Zilei observă că Republica Moldova devine rareori subiect de presă în mass-media internaționale. Noi devenim subiect de presă doar atunci când Rusia impune embargo vinurilor moldovenești, când suntem amenințați cu sistarea gazului, când avem vreo revoluție sau negocim cu UE – adică atunci când suntem prinși în vârtejul geopoliticii regionale, scrie ediția de Chișinău a EVZ. În rest suntem prezentați ca o țară ”înghesuită între România și Ucraina”, cea mai săracă din Europa și cu un număr mare de migranți.