Summitul Platformei Crimeea | Antony Blinken merge la Kiev, unde va pune în discuție ridicarea restricțiilor privind folosirea armamentului occidental de Ucraina

  • 11 Septembrie 09:30
Summitul Platformei Crimeea | Antony Blinken merge la Kiev, unde va pune în discuție ridicarea restricțiilor privind folosirea armamentului occidental de Ucraina

Întrebat dacă Statele Unite vor ridica restricțiile privind folosirea de Ucraina a armamentului occidental pentru lovituri în Rusia, Joe Bide a răspuns că administrația sa „lucrează la asta acum”. Potrivit presei britanice, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, va discuta această chestiune cu Volodimir Zelenski astăzi, 11 septembrie, când va vizita Ucraina în compania lui David Lammy, ministrul de externe britanic.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urmează să ajungă astăzi, 11 septembrie, în Ucraina, unde se va întâlni cu înalți oficiali guvernamentali, într-un moment pe care l-a declarat critic pentru sprijinirea țării în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.

Înaltul diplomat american, care călătorește în Ucraina alături de ministrul britanic de externe David Lammy, a spus că va profita de vizita sa pentru a afla direct de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de la alții care sunt obiectivele actuale ale Kievului în război și ce poate face Washingtonul pentru a ajuta la atingerea acestora.

Cred că este un moment decisiv pentru Ucraina, în mijlocul unui sezon intens de lupte de toamnă, în care Rusia continuă să își intensifice agresiunea”, a declarat Blinken la Londra, în cadrul unei conferințe de presă cu Lammy, potrivit Reuters. 

Vizita are loc și la o zi după ce Blinken, la Londra, a spus că Rusia a primit rachete balistice din Iran și le va folosi probabil în Ucraina în câteva săptămâni, avertizând că cooperarea între Moscova și Teheran amenință securitatea europeană mai largă. Cooperarea militară în aprofundare între Iran și Rusia reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă, a spus Blinken, adăugând că Washingtonul a avertizat în privat Iranul că furnizarea de rachete balistice Rusiei ar fi „o escaladare dramatică”. SUA au impus ulterior sancțiuni Iranului.

Blinken a refuzat să spună dacă Washingtonul va permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă adânc în interiorul Rusiei, dar a spus că mai mulți factori sunt luați în considerare în decizia respectivă, mai degrabă decât să se privească doar ca pe un sistem de arme.

Nu contează doar sistemul în sine. Trebuie să întrebi: Pot ucrainenii să-l folosească eficient, iar uneori asta necesită un antrenament semnificativ, pe care l-am făcut. Au ei capacitatea de a-l întreține?”, a spus Blinken.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău