Summitul Consiliului European | Nu oferim o imagine serioasă a Europei, susține Macron

  • 01 Iulie 2019 17:35
Summitul Consiliului European | Nu oferim o imagine serioasă a Europei, susține Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat luni un ''eșec'' al summitului UE cu privire la repartizarea posturilor-cheie la vârful blocului comunitar, ceea ce - în opinia sa - ''nu oferă o imagine serioasă a Europei'' și nu o ''face credibilă pe plan internațional'', criticând totodată incapacitatea liderilor europeni de a alege un candidat la președinția Comisiei Europene, în pofida nopții albe petrecute la masa discuțiilor, declarându-se totuși încrezător că vor ajunge la un acord marți, potrivit AFP și Reuters.

După o noapte de negocieri fără succes, șeful statului francez a denunțat agasat ''reuniuni prea lungi care nu duc la nimic'' și ''ore petrecute în vorbărie'', ironizând pe seama ''clubului Celor 28 care se reunește fără să decidă vreodată''.

Deși summitul a fost suspendat până marți dimineață în lipsa unui acord, el speră totuși în deblocarea situației rapid marți.

''Revin mâine la 11:00 și cred că mâine vom putea avea în câteva ore un acord'', și-a exprimat speranța Macron.

''Uneori, oboseala duce la iritări, este ceea ce s-a întâmplat în această dimineață, ele sunt inutile și, deci, trebuie să avem înțelepciunea de a lăsa să treacă câteva ore'', a subliniat el, explicând că liderii europeni au fost în cursul nopții de duminică spre luni ''foarte aproape de un acord''.

Chiar dacă propunerile pentru funcțiile-cheie nu au permis să se ajungă la un acord, ''trebuie să ne mișcăm'', a apreciat Macron, indicând că ''Frans Timmermans, Michel Barnier sau Margrethe Vestager ori alții au competențele de a avea funcții executive de nivel înalt''.

''Acest eșec este legat de divizările și, uneori, de ambițiile personale care nu-și au locul la masa'' discuțiilor, a afirmat în continuare Emmanuel Macron, refuzând să menționeze nume. ''Este nevoie ca aceste reuniuni să fie mai bine pregătite. Întregul proces a fost gândit prost'', a mai opinat el.

''Nu oferim o imagine serioasă a Europei'', a deplâns președintele francez. Acest eșec subminează credibilitatea europenilor pe plan internațional și în rândul concetățenilor și arată necesitatea de a reforma regulile de funcționare ale UE, de aceea orice extindere (către noi state membre) este ''imposibilă'', a spus Macron.

''Atât timp cât nu am reformat metoda noastră guvernamentală, nu vom fi credibili la nivel internațional și nu vom putea extinde UE. Nu putem avea o lume din ce în ce mai violentă pe subiecte geopolitice, climatice, democrații iliberale sunt în curs de afirmare și să fim un Club din 28 care se reunește fără să decidă vreodată, să fim serioși! Și concetățenii noștri văd aceasta! Deci, depinde de noi să ne mișcăm. Trebuie să ne schimbăm regulile! Îmi voi depune toată energia în acest scop. Nu putem fi ostaticii grupurilor mici care se formează'', a spus președintele francez.

''Voi refuza orice formă de extindere înainte de o reformă profundă a funcționării noastre instituționale, pentru a avea acel spirit de seriozitate'', a pledat Emmanuel Macron. ''Nu suntem serioși procedând astfel, nu ne putem petrece atâtea ore în vorbărie'', a mai spus el. 

Sursa:Mediafax.ro 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău