Subiectul regiunii transnistrene face parte din integrarea europeană din punct de vedere practic (Revista presei)

  • 09 Iunie 2023 09:37
Subiectul regiunii transnistrene face parte din integrarea europeană din punct de vedere practic (Revista presei)

Portalul Deschide.md publică un interviu cu ambasadorul Janis Mazeiks, despre startul negocierilor cu UE și problema transnistreană: R. Moldova are un punct de pornire bun, titrează publicația. Întrebat dacă până la sfârșitul acestui an vor începe negocierile în privința aderării R. Moldova la UE, ambasadorul UE a spus că vede că R. Moldova a muncit din greu și speră că aceste negocieri să înceapă, dar a menționat că nu poate ști cum va fi evaluată R. Moldova și că decizia va fi luată în baza acestui Raport de Progres. În decembrie Consiliul Europei va decide dacă vor începe negocierile cu R. Moldova.

Întrebat despre conflictul transnistrean, dacă ar fi acesta un impediment pentru cursul european al R. Moldova? Jānis Mažeiks a spus: „Desigur că acest lucru nu va face parcursul mai ușor. Aceasta este una dintre problemele care evident există. Dar R. Moldova are un punct de pornire bun, pentru că subiectul regiunii transnistrene face parte din integrarea europeană din punct de vedere practic. Pentru că avem Acordul Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu R. Moldova, care la fel este aplicat și în regiunea transnistreană. Și vedem la modul practic că două treimi din exporturile transnistrene se duc spre piețele din țările UE, ceea ce deja înseamnă că se integrează mult spre Uniunea Europeană”, a răspuns ambasadorul UE. El a mai atras atenția că atunci când vor începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE, vor fi unele elemente, care vor viza și regiunea transnistreană. Dar cum vor evolua lucrurile – deja se va vedea pe parcurs, a spus Jānis Mažeiks.

La același subiect de integrare europeană, Europa Liberă explică „De ce unele state-membre ar putea avea rezerve față de extinderea UE și dacă R. Moldova va fi afectată”. În ultimii 10 ani, extinderea Uniunii Europene a fost practic stopată - niciun stat nu a mai intrat în blocul comunitar după Croația, în 2013. Motivele sunt diverse: de la lipsa de reforme până la economii nepregătite, dar au existat și state-membre tradițional sceptice față de aderarea altora. Războiul din Ucraina pare să fi diminuat din reticențe, dar nu le-a eliminat, iar acum R. Moldova, țară-candidată, va trebui „să răspundă la multe întrebări” înainte de a începe negocierile de aderare la UE, scrie Europa Liberă. „State precum Olanda, Danemarca, Suedia, Austria pun multe întrebări” atunci când este vorba despre accederea Republicii Moldova în UE, dar și a altor state candidate, a spus ministrul de Externe Nicu Popescu. Acestea „pun foarte multe întrebări, predominant, legate de corupție și domeniul justiției”. Totodată, influența Rusiei asupra extinderii UE s-ar putea manifesta prin țări precum Austria sau Ungaria, scrie Europa Liberă.

Ziarul de Gardă scrie despre protestele fermierilor. Ieri, traseele naționale din perimetrul posturilor vamale Leușeni și Sculeni au fost blocate. Astăzi, Consiliul Asociației „Forța Fermierilor” va decide dacă agricultorii urmează să organizeze proteste și la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău