SUA presează aliații europeni din cadrul NATO să își sporească cheltuielile militare

  • 14 Februarie 2018 17:08
SUA presează aliații europeni din cadrul NATO să își sporească cheltuielile militare

Secretarul american al apărării Jim Mattis ar urma să îi preseze miercuri pe aliații europeni din cadrul NATO să își respecte promisiunea de a crește bugetele militare, în contextul în care SUA vor propune o sporire a propriilor cheltuieli cu apărarea în Europa, relatează Reuters.

Pentru prima dată, țările NATO au înaintat planuri pentru a arăta cum își propun să atingă ținta de a aloca pentru apărare 2% din produsul intern brut până în 2024, după ce președintele american Donald Trump a amenințat să retragă sprijinul SUA pentru aliații care nu cresc bugetele militare.

Cincisprezece din cele 28 de state membre, fără SUA, au acum o strategie de a îndeplini această țintă convenită în cadrul NATO pentru prima dată în 2014 ca răspuns la anexarea de peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, după ani în care statele europene și-au redus bugetele pentru apărare.

Nu este clar însă dacă aceste angajamente vor fi suficiente pentru președintele Donald Trump, care va participa la summitul NATO din iulie.

În timp ce Franța intenționează să crească cheltuielile militare cu peste o treime între 2017 și 2025, Spania a anunțat că nu va putea atinge ținta stabilită pentru 2024, iar Belgia și Italia sunt de asemenea în urmă.

Deși Germania a anunțat un proiect de mai multe miliarde de euro, acesta nu va fi suficient pentru a ajunge la 2% din PIB pentru apărare până în 2024.

Conform datelor NATO, Marea Britanie, Grecia, România și cele trei țări baltice - Estonia, Letonia și Lituania - îndeplinesc sau sunt aproape să îndeplinească ținta.

Este de așteptat ca Mattis să adopte o poziție fermă, potrivit lui Katie Wheelbarger, adjunctă a secretarului apărării responsabilă cu chestiunile de securitate internaționale.

"Va discuta cu cei care nu au planuri naționale de a îndeplini ținta de 2% și le va sugera că trebuie să dezvolte astfel de planuri", a declarat ea presei. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,17 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău