SUA ar putea să anunțe suspendarea obligațiilor asumate prin Tratatul INF

  • 31 Ianuarie 2019 14:04
SUA ar putea să anunțe suspendarea obligațiilor asumate prin Tratatul INF

Guvernul american va anunța probabil suspendarea obligațiilor asumate de SUA în cadrul Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia în zilele următoare, după ce negocierile bilaterale nu au înregistrat progrese, a declarat joi pentru Reuters un înalt responsabil american.

Rusia și SUA nu au reușit să-și apropie pozițiile asupra Tratatului INF în cadrul discuțiilor, văzute ca o ultimă șansă, înainte de expirarea ultimatumului dat de Washington Moscovei pentru a se conforma prevederilor acordului.

Acest eșec al negocierilor de la Beijing deschide ușa retragerii SUA din tratat începând de sâmbătă, așa cum și-a exprimat intenția președintele Donald Trump.

'Rușii nu recunosc în continuare că ei sunt cei care încalcă tratatul', a declarat subsecretarul de stat american pentru controlul armamentului și securitatea internațională Andrea Thompson.

Cu toate acestea, Thompson a adăugat că 'diplomația nu obosește niciodată', anticipând continuarea discuțiilor cu privire la pactul nuclear.

În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare care - potrivit Washingtonului și NATO - încalcă prevederile tratatului, având o rază de acțiune de peste 500 de km, chiar dacă Moscova insistă că raza sa de acțiune este minim de '480 km'. Aceasta este dificil de detectat de radare, poate lovi cu precizie ținte în mișcare și a fost proiectată pentru lansatoarele mobile Iskander (cod NATO: SS-26 Stone).

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea rachetei, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanșa procedura de retragere din acord. Acest ultimatum expiră la 2 februarie, dată la care SUA ar putea declanșa procedura de retragere din pactul de dezarmare nucleară.

Tratatul, încheiat în 1987, de către președintele american de la acea vreme Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov, interzice SUA și Rusiei de a produce, testa și desfășura rachete nucleare sol-sol cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 km, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău