Studiu privind impactul centralelor hidroelectrice de pe râul Nistru, elaborat de autoritățile de la Chișinău și PNUD

  • 11 Septembrie 2018 15:02
Studiu privind impactul centralelor hidroelectrice de pe râul Nistru, elaborat de autoritățile de la Chișinău și PNUD

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) lansează un proiect în cadrul căruia va fi elaborat un studiu privind impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru.

Potrivit unui comunicat al PNUD, studiul va fi finalizat la sfârșitul anului viitor și le va oferi autorităților din Republica Moldova date actuale bazate pe dovezi despre potențialul impactului de mediu și socio-economic al construcțiilor hidroenergetice. 

Proiectul mai prevede elaborarea unei noi metodologii de estimare a eventualelor prejudicii asupra ecosistemelor acvatice, care urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova. Experții vor instrui autoritățile pentru a utiliza respectiva metodologie.

Aceste măsuri sunt finanțate de Guvernul Suediei, iar proiectul se va desfășura în perioada 2018-2019, având un buget de aproximativ 550.000 de dolari.

 

 

 

 

 

Societatea civilă va fi informată pentru a spori gradul de conștientizare față de subiectul securității resurselor acvatice. Organizațiile non-guvernamentale (ONG-urile) vor fi încurajate să participe la managementul bazinului râului Nistru.

 

Astfel, proiectul va contribui la consolidarea capacităților de negociere a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru, din care fac parte 19 reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, instituțiilor științifice și non-guvernamentale de mediu. Comisia a fost creată în baza Acordului dintre Ucraina și Republica Moldova privind colaborarea în domeniul protecției mediului și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, care a fost semnat de ambele părți la Roma în anul 2012.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău