STUDIU: Consecințele referendumurilor din Găgăuzia au creat două probleme
-
03 Martie 2014 15:02
Consecințele referendumurilor din regiunea găgăuză au creat două mari probleme: au arătat că o bună parte a populației contestă vectorul european și au demonstrat un afront politic la adresa autorităților de la Chișinău, potrivit studiului.
Cele două referendumuri din autonomia găgăuză, declarate ilegale de justiție, au fost cauzate mai mult de relațiile proaste dintre Chișinău și Comrat și interesele personale și de grup ale diferitor politicieni și grupuri politice, și mai puțin de Federația Rusă. Este concluzia Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul” care a publicat luni, 3 martie, un studiu privind cele două plebiscite din regiunea autonomă găgăuză.
Consecințele referendumurilor din regiunea găgăuză au creat două mari probleme: au arătat că o bună parte a populației contestă vectorul european și au demonstrat un afront politic la adresa autorităților de la Chișinău, potrivit studiului. În pofida unor acuzații la adresa Federației Ruse, care a avut și ea rolul său, plebiscitele au avut loc mai mult din cauza relațiilor complicate dintre Chișinău și Comrat, consideră analistul politic Cornel Ciurea.
Autorul studiului, Veaceslav Berbeca, a arătat că tensiunile din regiune au loc inclusiv din cauza relațiilor ostile dintre reprezentanții Partidului Democrat și bașkanul Mihail Formuzal și din cauza tensiunilor dintre autoritățile centrale și cele de la Comrat. Un rol activ în organizarea referendumurilor l-a avut Partidul Comuniștilor, potrivit autorului. Veaceslav Berbeca a explicat și care sunt cauzele euroscepticismului populației din regiunea autonomă.
Amintim că la 2 februarie în Găgăuzia au avut loc două referendumuri privind direcția politicii externe a țării și posibilitatea ieșirii Găgăuziei din componența Republicii Moldova în cazul în care aceasta și-ar pierde suveranitatea. Justiția a declarat ilegale cele două plebiscite, iar procuratura generală a deschis un dosar penal organizatorilor. Mai mulți politicieni și analiști susțin că tensiunile din autonomie au fost provocate de Rusia pentru a stopa procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.