Stop FALS | Naziști în stânga, naziști în dreapta - naziști de jur împrejur

  • 16 Martie 2017 16:03
Stop FALS | Naziști în stânga, naziști în dreapta - naziști de jur împrejur

East StratCom este un task force (grup de lucru) instituit la cererea Consiliului European, cu scopul de a aborda campaniile de dezinformare, în curs de desfășurare, ale Rusiei.

Cititorii fideli ai Recenziilor Dezinformării știu că acuzația de nazism este una din tehnicile preferate de mass-media pro-Kremlin. Actuala conducere rusă descrie URSS drept singurul câștigător asupra Germaniei naziste și este ilegal de a reaminti faptul că Adolf Hitler și Iosif Stalin au fost aliați la începutul celui de-al doilea Război Mondial.

Cea mai „vizată" țară, în acest sens, este cu siguranță Ucraina. Mass-media pro-Kremlin a acuzat  în repetate rânduri ucrainenii și guvernul de la Kiev că ar fi naziști, așa cum putem vedea în cea mai recentă ediție a  Recenziei Dezinformării.  În ultimele 16 luni, grupul de lucru al East Strat Com a adunat mai multe exemple de etichetare drept „naziste” a țărilor, cetățenilor și politicienilor în mass-media pro-Kremlin:

- Autoritățile germane au fost acuzate de susținere a tendințelor fasciste - în ciuda faptului că sondajele germane arată că numărul de persoane care simpatizează ideea de neo-nazism este în scădere. În ianuarie 2017 emisiunea populară de actualitate, a lui Dmitri Kiselev a susținut că cancelarul german Angela Merkel vrea să introducă ideea de „Lebensraum” în Europa de Est, exact ca regimul nazist.

- O școală letonă ar fi acordat absolvenților inele cu o svastica nazistă, când, de fapt, fiecare absolvent a fost liber să aleagă propriul său inel.

- Americanii au fost acuzați că ar fi sprijinit naziștii în timpul celui de-al doilea Război Mondial, pentru a-și îndeplini visul de a învinge Rusia. Acest articol din „Russia Insider”, publicat cu zece luni înainte de alegerile din SUA, din noiembrie 2016, a prezentat un film în care „bucuria satanică” a lui Hillary Clinton a fost prezentată drept probă (mesaje similare au fost transmise și de către un portal web, orientat spre dezinformare, Infowars).

- Comisia Europeană a fost acuzată că ar fi concepută pe idei naziste (a se vedea aici sau aici). Această "revelație" a avut la bază afirmația că Walter Hallstein, primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene, a fost un nazist proeminent și un membru al NSDAP. Ei bine, el nu a fost - biografia lui afirmă că "atitudinea sa față de socialismul național a fost una ostilă.  Mai mult decât atât, el a avut contacte cu oponenții declarați ai sistemului".

- Nazismul se presupune a fi "înfloritor", în Lituania, care ar încălca în mod constant drepturile vorbitorilor de limbă rusă. Acest lucru nu este adevărat: Lituania, înainte de aderarea la UE, a fost supusă unei monitorizări de către Uniunea Europeană pentru a asigura drepturile minorității ruse.

- Întreaga Uniune Europeană a fost catalogată drept "copilul ideologic al nazismului" și ar fi fost ideea lui Adolf Hitler.

- Vestul: așa cum a explicat un important show de televiziune rus ”Vremia Pokajet”, rusofobia care ar fi predominantă în Occident este menită să distrugă rușii, în același fel în care naziștii au vrut să distrugă evreii (minutul 9:49). În emisiunea TV a lui Vladimir Soloviov, auzim că "Europa, condusă de SUA", a pus în practică politica nazistă de "rasism geopolitic" față de Rusia, convingând rușii că ei sunt o "națiune greșită", în cadrul căreia sunt permise practici necivilizate.

- Europa în totalitate, dar în special Țările Baltice, au fost etichetate drept naziste, din cauza că Angela Merkel, care ar demonstra "angajamentul ei față de ideile ariene prin aprobarea nazismului în Țările Baltice". Statele Baltice sunt, de asemenea, acuzate că ar utiliza metode neo-naziste împotriva Rusiei, cu scopul de a-i impune valorile europene, ceea ce reprezintă o amenințare directă la puterea președintelui Vladimir Putin.

- Nici NATO nu este scutit de acuzații de apartenență la nazism, având în vedere că Alianța Nord Atlantică ar reprezenta aceeași amenințare pentru Rusia ca Germania nazistă pentru URSS în 1941. Acuzația a fost adusă în cadrul emisiunii TV Vremia Pokajet, realizată în trecut de de Piotr Tolstoi, care este acum vicepreședinte al Dumei de Stat din Federația Rusă. Presupusele dovezi ale ideologiei naziste a NATO ar fi că designul noului sediu al Alianței se aseamănă și, prin urmare, ar fi fost inspirat de simbolul nazist al organizației paramilitare SS.

- În cele din urmă, mass-media pro-Kremlin au identificat, de asemenea, unii naziști în Rusia. Dar aceștia sunt legați, în exclusivitate de activiști ai opoziției ruse și pregătesc o revoluție împotriva autorităților actuale. Această revoluție trebuia să înceapă a doua zi după alegerile parlamentare de anul trecut. Alegerile au avut loc în septembrie 2016, dar nicio revoluție așa și nu a avut loc.

Din această scurtă trecere în revistă, se pare că există doar două posibilități în universul unic al mass-media pro-Kremlin: ori trăiești în Rusia și sprijini regimul rus actual, sau dacă nu îndeplinești aceste două cerințe, s-ar putea să fii numit nazist.

Sursă: East StratCom

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,4 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
13
Sat
16
Sun
18

Curs oficial BNM 19 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6854 0.0790
USD 17.7619 0.0045
RON 4.4010 0.0152
UAH 0.6477 0.0030
RUB 0.2410 0.0012
Arhivă Radio Chișinău