Războiul din Ucraina | Avdiivka, - un nou punct de concentrare al războiului informațional inițiat de Rusia

  • 10 Februarie 2017 16:10
Războiul din Ucraina | Avdiivka, - un nou punct de concentrare al războiului informațional inițiat de Rusia

East StratCom este un task force (grup de lucru) instituit la cererea Consiliului European, cu scopul de a aborda campaniile de dezinformare, în curs de desfășurare, ale Rusiei.

În 2014, generalul Philip Breedlove, Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa a spus despre faptul că Rusia duce "cel mai uimitor blitzkrieg informațional pe care l-am văzut vreodată în istoria războiului de informații", în ceea ce privește obscurizarea intervenției sale în Ucraina.

Săptămâna aceasta am văzut "ceața minciunii" căzând din nou, de data aceasta în legătură cu recentele violențe în orașul ucrainean Avdiivka.

Avdiivka se află pe teritoriul care ar trebui să fie sub controlul deplin al armatei ucrainene, în conformitate cu linia de conflict stipulată în acordurile de la Minsk. În dimineața zilei de duminică, 29 ianuarie, armata ucraineană a raportat că militanții sprijiniți de Rusia au început să bombardeze pozițiile forțelor ucrainene din localitate.

Misiunea specială de monitorizare a OSCE, aflată în oraș, a atenționat asupra sutelor de încălcări ale acordului de încetare a focului pe ambele direcții ale frontului. Jurnaliștii au raportat că bombardamentul a venit de la "separatiștii" sprijiniți de Rusia (aici, aici și aici).

Mass-media de stat din Rusia a început imediat să nege orice rol al Rusiei în cea mai nouă escaladare a conflictului. În timpul talk-show-ului "Vremya pokazhet" de la Pervyi Kanal, am auzit că nu există trupe rusești în jurul localității Avdiivka,- mai mult decât atât- nici chiar pe întreg teritoriul Ucrainei.

Mai târziu, în aceeași emisiune, s-a susținut că un "plan secret" al guvernului ucrainean este în proces de realiza, cu scopul de purificare etnică a Donbasului. A doua zi, am auzit în aceeași emisiune că, de fapt, umaniști europeni și prietenii lor din Statele Unite, sunt responsabili pentru morțile din Avdiivka și nu cei care au executat bombardamentele.

Un alt show, "Mesto Vstrechi", a acuzat Kievul pentru catastrofa umanitară din Avdiivka. 

Unul dintre vorbitori l-a acuzat pe președintele Poroșenko de provocarea conflictului, în scopul de a distrage atenția europenilor departe de "faptul" că el fură gazul care curge din Rusia către Europa. Serghei Zheleznyak, un deputat al Dumei de Stat, loial Kremlinului, a declarat în "Pervaya Studia", că Porosenko a provocat ostilitățile pentru a primi ajutor financiar din Occident, deoarece a pierdut o investiție uriașă în susținerea candidatului democraților la funcția de președinte al SUA, Hillary Clinton.

Lenta.ru a sugerat că Ucraina a provocat lupta pentru a testa loialitatea noii administrații americane.

Președintele Putin a făcut, de asemenea, mai multe acuzații: faptul că Ucraina a provocat violența reînnoită în estul țării, cu scopul de a se victimiza și de a primi bani din Occident; pentru a stabili un dialog cu noua administrație a SUA (după ce Ucraina a sprijinit candidatul care a pierdut); pentru că guvernul trebuie să recâștige sprijinul poporului; și pentru că Ucraina nu este pregătită să pună în aplicare acordurile de la Minsk.

 Sursa: euvsdisinfo.eu

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău