Stoianoglo, despre cum Plahotniuc i-ar fi propus să fie procuror general: „După ce am spus condițiile, nimeni nu m-a mai contactat” (ZDG)

  • 21 Februarie 2020 08:47
Stoianoglo, despre cum Plahotniuc i-ar fi  propus să fie procuror general: „După ce am spus condițiile, nimeni nu m-a mai contactat” (ZDG)

ZdG a discutat cu Alexandr Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova, despre oamenii care i-au propus și despre motivele din care a decis să candideze la această funcție. Stoianoglo spune, în premieră, cine i-a propus, în 2012, să devină procuror general și de ce nu a mai ajuns atunci în această funcție.

Totodată, procurorul general vorbește despre soarta dosarelor de rezonanță deschise în ultimul an, despre plecările din sistem ale unor procurori care gestionează aceste dosare, dar și despre relațiile pe care le are cu Veaceslav Platon sau Ilan Șor.

Procurorul general, mai spune, în ce condiții ar putea fi rejudecate dosarele lui Platon, dar și de ce sunt bănuiți, în cadrul unui dosar penal, doi dintre cei mai importanți procurori care au anchetat frauda bancară.

Alexandr Stoianoglo a avut posibilitatea să devină procuror general încă în 2012-2013. Atunci, fiind deputat și ocupând funcția de președinte al unei Comisii, după demisia lui Valeriu Zubco, a fost invitat de Vlad Plahotniuc și i s-a propus această funcție. Acum, el spune de ce a respins propunerea, or cum Vlad Plahotniuc nu i-a acceptat condițiile.

 În 2012-2013, fiind deputat și ocupând funcția de președinte al unei Comisii, după demisia unuia dintre procurorii generali, cred că e vorba de dl Zubco, am fost invitat de dl Plahotniuc și mi s-a propus funcția de procuror general. Atunci am respins propunerea.

— De ce ați refuzat?

— Atunci am pus câteva condiții. Am zis că, dacă devin procuror general, voi fi responsabil de politica de cadre din procuratură, că nu vor fi numiri politice în cadrul instituției. A doua condiție a fost ca, în cadrul Procuraturii, toate să aibă loc conform legii. După asta nu m-a mai întrebat nimeni dacă vreau sau nu să fiu procuror general. La prima etapă, am respins propunerea, pe urmă colegii mei de partid au început a insista, spunându-mi că sunt candidatura potrivită. Am zis bine, sunt de acord, dar iată condițiile. După ce le-am spus condițiile, nimeni nu m-a mai contactat.

 

Întregul interviu îl puteți citiți pe ZDG.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău