Sprijin pe toată linia pentru Republica Moldova în Parlamentul European (Revista Presei)

  • 09 Octombrie 09:49
Sprijin pe toată linia pentru Republica Moldova în Parlamentul European (Revista Presei)

Parlamentul European (PE) urmează să aprobe astăzi, 9 octombrie, o rezoluție prin care sprijină țara noastră în fața interferențelor rusești, scrie Ziarul de Gardă. Ieri, eurodeputații au organizat dezbateri pe marginea unei rezoluții cu privire la Republica Moldova, inițiată de grupul Renew Europe.

Krzysztof Brejza, membru al Partidului Popular European a subliniat că „Referendumul din Republica Moldova este un proces strategic pentru siguranța Moldovei și pentru siguranța Europei, o alegere între bine și rău, între valorile occidentale, democrație, stat de drept, presă liberă și răul care este revărsat asupra Moldovei în toate acțiunile hibride tipice pentru imperiul lui Putin – spionajul, influența, pentru a se amesteca în alegeri. Este alegerea între respectul față de umanitate, față de omenire și modul în care Rusia tratează Ucraina. Moldoveni, suntem alături de voi. Poarta țărilor occidentale este deschisă și vom fi alături de voi”, a declarat oficialul.

După dezbateri, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, a subliniat că Uniunea Europeană vede lupta Republicii Moldova împotriva interferenței ruse și este alături de noi.

Știm că Rusia refuză să accepte vecini liberi și democrați, fiindcă vecinii democrați nu fac decât să evidențieze cât de închisă și nedemocratică este Rusia. Rusia vrea vecini slabi și dependenți și, de aceea, finanțează campanii de dezinformare în Republica Moldova”, a accentuat Mureșan, citat de Ziarul de Gardă.

Sprijin pe toată linia pentru Republica Moldova în Parlamentul European, scrie și Europa Liberă. Rezoluția, văzută de Europa Liberă, cuprinde o listă foarte lungă de promisiuni de ajutorare acordate Republicii Moldova în toate domeniile posibile, de la economie la energetică, apărare și sprijinirea „alfabetizării informaționale” a populației, pentru ca țara să poată face față inclusiv în spațiul digital acțiunilor „maligne” rusești tot mai intense, pe măsură ce se apropie referendumul despre UE și alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Eurodeputații au promis susținerea necesară pentru toate instituțiile țării pentru procesul de aderare europeană, inclusiv prin trimiterea mai multor experți europeni la Chișinău. Rezoluția declară solidaritatea aleșilor europeni cu Republica Moldova și cere sancționarea celor implicați în încercarea de a destabiliza țara, inclusiv prin extrădarea lui Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și a altor indivizi pe care îi așteaptă procese în Republica Moldova.

Și Veridica comentează dezbaterea și votul unei rezoluții pentru întărirea rezilienței Republicii Moldova împotriva imixtiunii rusești în alegerile prezidențiale și în referendumul privind integrarea în Uniunea Europeană. Faptul că Parlamentul European pune în discuție o moțiune referitoare la Republica Moldova indică deschiderea și interesul Europei față de subiect. Luând act de pericolul real al imixtiunii rusești în voturile din Republica Moldova, UE nu numai că ia apărarea acesteia din urmă, ci profită mai ales de ocazie, pentru a blama încă o dată Rusia lui Putin, pentru tactici murdare, amestec în treburile altei țări și tendințe expansioniste.

Oricare ar fi imixtiunea rusească în alegerile prezidențiale și referendum și frământările politice de la Chișinău, semnalele transmise de Republica Moldova, atât din punctul de vedere al opiniei publice, cât și din cel al conducerii politice, sunt, până la proba contrarie, neechivoce din punctul de vedere al Bruxellesului, de unde și deschiderea politică și generozitatea economică a acestuia față de Republica Moldova.

Pentru ca Republica Moldova să ajungă în Uniunea Europeană, trebuie însă ca aderarea ei să fie văzută la Bruxelles ca necesară. Uniunea Europeană are tot interesul de a-și crea o geopolitică eficientă, care include și o delimitare precisă de sistemele autoritare ca Rusia sau China și de sateliții lor. Ceea ce are de făcut Chișinăul e să ajute Bruxelles-ul așa cum acesta îl ajută, continuându-și traseul politic la fel de decis ca în ultimii ani. Un lucru dificil, dar marile cotituri din istorie nu sunt niciodată ușoare, subliniază Veridica.

Armurierul pro-Kremlin. Propagandist al Kremlinului, Valeriu Ostalep livrează arme instituțiilor de forță ale Republicii Moldova – o investigație publicată de portalul Anticorupție. Fostul politician și actualul om de afaceri, Valeriu Ostalep, diseminează constant dezinformările Kremlinului. Pe de o parte, Ostalep acuză Guvernul de la Chișinău, la fel ca propagandista Moscovei, Maria Zaharova, de „subordonare oarbă față de curatorii occidentali și de înarmare excesivă”, iar, pe de altă parte, firma sa de armament, vinde arme instituțiilor de forță ale Republicii Moldova. Propagator al narațiunilor pro-Kremlin, fostul om de stat Valeriu Ostalep, împreună cu fratele său, Ion, conduc astăzi un grup de companii specializate în vânzarea de arme și muniții pentru instituțiile de forță și securitate din Republica Moldova. Ei mai prestează și servicii de pază la întreprinderi de stat. Unele contracte de pază au fost preluate de la compania oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, Argus-S, scrie Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
13
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău