Spania | Guvernul a convocat partidele naționale pentru a discuta despre violențele de duminică din Catalonia

  • 02 Octombrie 2017 09:37
Spania | Guvernul a convocat partidele naționale pentru a discuta despre violențele de duminică din Catalonia

Guvernul spaniol a convocat o întâlnire a partidelor naționale astăzi în capitala Madrid pentru a discuta despre violențele de duminică din Catalonia, unde poliția a folosit forța împotriva persoanelor care încercau să voteze într-un referendum ilegal asupra independenței acestei regiuni spaniole.

Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea și-a câștigat dreptul la independență în urma referendumului de duminică, în care 90 la sută dintre alegători s-au pronunțat în favoarea acestui pas, transmite BBC.

Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători ai provinciei.

Puigdemont a spus că a fost deschisă calea unei declarații unilaterale de independență.

"Odată cu această zi de speranță și suferință, cetățenii Cataloniei și-au câștigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici", a declarat Puigdemont într-o intervenție televizată, în care a apărut flancat de alți lideri catalani.

De asemenea, Puigdemont a anunțat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acționa în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Afirmațiile liderului catalan au loc după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău