Sondajele arată o creştere accelerată faţă de procesul de Unificare a celor două state româneşti (Revista presei)

  • 28 Decembrie 2017 10:16
Sondajele arată o creştere accelerată faţă de procesul de Unificare a celor două state româneşti (Revista presei)

Revista presei din 28 decembrie 2017

Ziarul National scrie că Prim-ministrul Pavel Filip a efectuat o vizită inopinată la Punctul vamal de trecere a frontierei de stat Leușeni, dorind să verifice cum stau lucrurile în punctele de traversare a hotarelor țării în perioada sărbătorilor de iarnă, când crește semnificativ fluxul de persoane care intră și ies din Republica Moldova. Premierul a constatat că angajații acestui punct vamal se confruntă cu mai multe constrângeri, printre care activități improprii, blocarea frecventă a softului, numărul insuficient de lucrători etc. Necesitatea optimizării procedurilor de verificare și rezolvarea acestor probleme ar permite traversarea mai operativă a frontierei și ar reduce esențial rândurile în vamă.

Ce se întâmplă dacă Dodon refuză a doua oară candidaturile noilor miniștri? Se întreabă Realitatea.md. Iurie Leancă, încă vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a arătat aproape convins că toți candidați propuși în fotoliile de miniștri în cadrul noului Guvern vor accede în funcții, aceasta chiar dacă șeful statului, Igor Dodon, va respinge candidaturile pentru a doua oară.

Dodon nu se dezminte. În ajunul Crăciunului el a găsit un nou pretext de gâlceavă și conflict, refuzând să numească noii miniștri propuși de premierul Pavel Filip, remarcă Nicolae Negru în ZN. Motivele invocate de el sunt nu numai de ordin calitativ, ci și cantitativ. Cum va proceda PD? Se întreabă autorul. În opinia autorului,  Plahotniuc nu mai poate activa (fără a cădea în ridicol, fără a compromite statul Republica Moldova) „butonul” suspendării temporare a președintelui, ca în cazul lui Eugen Sturza. Și nici jocul președintelui socialist nu e corect să-l accepte. În această situație, corectă ar fi nu demiterea, ci punerea sub acuzare a lui Dodon pentru infracțiunea de sfidare și încălcare conștientă, demonstrativă a Constituției. Pedepsirea sa devine un test al statului de drept, al supremației legii în Republica Moldova. E un test pe care nu l-am trecut în 2017. Vom reuși în 2018? 

Toate sondajele din Republica Moldova arată o creştere accelerată faţă de procesul de Unificare a celor două state româneşti. Indiferent de cine sau la comanda cui au fost ele realizate şi dincolo de cifrele absolute, toate arată fără echivoc o creştere spectaculoasă faţă de valorile precedente, observă Adevărul. În mai multe interviuri acordate recent preşedintele României a recunoscut cu sinceritate că Republica Moldova are perspectiva de Unire cu România. Urmează un an plin de simbolistică în care toate eforturile din România, de jos în sus, se vor îndrepta către al doilea stat românesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău