Sondaj IRI: Rusia – și partener și amenințare

  • 23 Aprilie 2016 11:24
Sondaj IRI: Rusia – și partener și amenințare

Rusia este considerată principala amenințare pentru Republica Moldova, dar și principalul partener al țării noastre, potrivit unui sondaj realizat la comanda IRI

Rusia este considerată principala amenințare economică pentru Republica Moldova, dar și principalul partener economic al țării noastre,  potrivit unui sondaj realizat la comanda IRI (International Republican Institute).

Pentru 64% dintre respondenți, Federația Rusă este partenerul economic favorit, iar pentru 57% – Uniunea Europeană. Datele pe municipiul Chișinău sunt total diferite. În capitală, respondenții consideră UE, cu 64%, principalul partener economic, în fața Rusiei cu 59%.

În opinia a 30% dintre cei chestionați, la nivel național, Rusia este și principala amenințare economică pentru Republica Moldova, iar UE și SUA nu sunt văzute ca amenințare decât pentru 22 la sută dintre respondenți.

Principalul partener politic al Republicii Moldova trebuie să fie Rusia, consideră 59 la sută dintre respondenți, iar 55 la sută cred că aliatul politic de bază trebuie să fie UE. De asemenea, în opinia a 30% dintre respondenți, Rusia este și principala amenințare politică.

În Chișinău, 66% sunt pentru parteneriat politic durabil cu UE și doar 49% – cu Rusia. La fel, 49 la sută dintre chișinăuieni văd România drept principal partener politic al Republicii Moldova.

Dacă ar fi să aleagă între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, raportul de opțiuni ar fi de 43 față de 44 la sută la nivel național, iar în Chișinău acesta s-ar inversa, fiind de 56 față de 32 la sută.

Cele mai bune relații externe ale Republicii Moldova sunt considerate a fi cele cu România, iar cele mai proaste – cu Federația Rusă.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-25 martie 2016, pe un eșantion de 1500 de respondenți, cu o marjă de eroare de 2,8%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău