Solidaritatea pentru mitingul din 24 aprilie s-a spart (Ziarul Național)

  • 22 Aprilie 2016 19:06
Solidaritatea pentru mitingul din 24 aprilie s-a spart (Ziarul Național)

Revista presei din 22 aprilie 2016

Solidaritatea pentru mitingul din 24 aprilie, anunțată de mai mult timp, s-a spart, constată Vasile Gârneț în Ziarul Național. Elementele slabe din falanga anti-oligarhică, Partidul Socialist al lui Dodon și „Partidul Nostru”, condus de imprevizibilul primar de Bălți, Renato Usatîi, și-au anunțat neparticiparea la protest din diverse motive. Socialiștii trăiesc un interval creștin-evlavios și nu-și permit să înjure puterea în Duminica Floriilor, subliniază autorul. Combatanții lui Usatîi sunt indispuși de stilistica „prea cuminte” a protestului, pentru că ei și-ar fi dorit, cum a subliniat-o de mai multe ori haiducul-șef, mai multă dinamită. Au încercat să-i convingă pe cei de la Platforma „DA”, organizatorii manifestației, să aprobe instrumentarul cu care ei ar fi vrut să protesteze împotriva oligarhului, dar n-au fost acceptați. Așa că Renato Usatîi promite un alt protest, al său, decisiv, cu furci, greble, lopeți și cauciucuri.

Val Butnaru explică în Jurnald e Chișinău  de ce va veni  pe 24 aprilie la protest. Pentru a   cere  o altă guvernare care ar rezulta în urma unor alegeri anticipate. Autorul susține că , de o bună bucată de timp, spațiul geografic pe care îl numim R. Moldova a devenit o sursă inepuizabilă de subiecte horror? Omoruri, bătăi, violuri, alcoolism, sinucideri… Omul simplu gândește simplu: dacă celor de sus li se permite să fure miliarde și nimeni nu-i pedepsește, eu de ce nu aș proceda la fel? El nu e versat în tehnicile tunurilor bancare. El nu-și deschide firme off shore ca să ascundă în Cipru banii furați de la popor. El își îneacă amarul în vin. Și după ce alcoolul i-a omorât ultimul neuron din puținii în dotare, ia în mână cuțitul și se duce să polemizeze cu cineva. Cu cineva care îi va cădea primul în vizor. Azi s-a întâmplat să fie vecinul cu capra, mâine poate fi cumnata pe care o bănuiește că a ascuns bani după sobă, poimâine – propriul copil.

Deputații neafiliați Iurie Leancă și Eugen Carpov ar putea susține moțiunea de cenzură pe care deputații socialiști intenționează să o înainteze Guvernului Filip, scrie Adevărul.

Iurie Leancă a declarat în cadrul unei emisiuni la N4  că are pretenții față de activitatea Guvernului Filip. „Țara se află în așa o criză încât nu putem să vorbim despre niciun termen”, a spus președintele PPEM.

Inițiativa Ministerului Justiției de a obliga judecătorii, procurorii și funcționarii care se fac responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO să restituie paguba achitată de stat a trecut pe linie moartă, anunță Ziarul Național.

La trei luni de la publicarea „listei negre” cu cei 37 de oamenii de stat care au prejudiciat bugetul cu circa o sută de mii de euro, după verdictele Curții de la Strasbourg, toate cauzele de regres au fost blocate în instanțele de judecată.

Motivul este că mai mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție au sesizat Curtea Constituțională pentru a verifica legalitatea acțiunilor Ministerului Justiției. Examinarea sesizării ar putea dura ani.

Ziarul de Gardă revine la subiectul luptei pentru Procuratura Anticorupție și public notele candidaților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău