Social media are o mare problema - spionajul

  • 04 August 2014 08:32
Social media are  o mare problema - spionajul

 Social Media a devenit în ultimii ani un instrument puternic pentru promovare, transmitere de idei și content. Republica Moldova este o țară cu internet bun, iar oamenii care utilizeaza retelele de socializare se împart în 2 grupuri mari, Facebook și Odnoklasniki.De ceva timp nu mai urmăresc televizorul. Mă informez din postările de pe facebook de unde aflu cele mai importante…

 

Social Media a devenit în ultimii ani un instrument puternic pentru promovare, transmitere de idei și content. Republica Moldova este o țară cu internet bun, iar oamenii care utilizeaza retelele de socializare se împart în 2 grupuri mari, Facebook și Odnoklasniki.

De ceva timp nu mai urmăresc televizorul. Mă informez din postările de pe facebook de unde aflu cele mai importante evenimente, fără a asculat informații în plus, care sunt difuzate prin intermediul canalelor media. E un instrument ușor de folosit, e captivant și majoritatea prietenilor îl utilizează. Toți publicăm poze, facem check-in și scriem opinia noastră.

Tot ce se întâmplă acum la nivel modial în social media are  o mare problema: spionajul. Toți utilizatorii sunt spionați și nu avem cum evita asta.

1. Fiecare check-in adaugă un reper la locurile vizitate și oamenii care îi cunoaștem.

2. Fiecare poză dezvăluie ceva despre noi.

3. Fiecare postare ajută la conturarea unei păreri despre noi și despre gândurile noastre.

Un angajat Google spunea: ”O informație publicată pe internet nu o mai poți scoate de pe internet”.

Acum să explic ce pot face oamenii care au access la datele furnizate de noi:

Facebook-ul poate construi o hartă cu locurile vizitate, cu prietenii noștri și îi poate grupa pe categorii în dependență de momentele și locurile unde ne întâlnim. La această hartă poate atașa imaginile video și foto care le publicăm și obține drumul parcurs de noi. Nu trebuie să uităm că administratorii Facebook au acces si la mesaje private, practic ei cunosc și ceea ce discutăm cu prietenii.

Twitter poate face aproximativ acelasi lucru ca și facebook.

Google în afară de o rețea de socializare are și cel mai folosit motor de căutare, are un browser și un sistem de operare ( Chrome OS ). Google mai știe ce ne interesează și cu ce ne ocupăm în timpul liber.

Odnoklasniki și VK sunt rețele de socializare mai mult ca sigur urmărite de KGB deși nimeni nu spune asta.

Nici o companie mare nu a confirmat asta dar nu e greu de pus filtre la căutări, la mesajele care le scriem, la pozele care le publicăm – ei practic pot urmări fiecare om de pe planetă cu ajutorul calculatorului, în caz că scriem cuvinte care ei le urmăresc (ex: terorism, atac, bomba ) sau dacă facem check-in alături de o persoana urmărită –  cineva este înștiințat și mai departe pot fi mai multe scenarii.

Sfatul meu e să fii atent ce publici pe internet, despre ce scrii sau vorbești cu cineva. Chiar și telefonul mobil poate fi ascultat fără ca tu să fi inițiat un apel. Richard Stallman când a fost la UTM spunea: ”iPhone e cel mai periculos telefon, are cod sursă închis și poate fi ușor ascultat, dar nici Android nu e departe”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
11
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău