Situația R. Moldova este complicată fiindcă societatea este divizată

  • 05 Noiembrie 2015 19:06
Situația R. Moldova este complicată fiindcă societatea este divizată

Instabilitatea politică are un impact major asupra dezvoltării țării, iar situația Republicii Moldova este una cu atât mai complicată, cu cât societatea este divizată între est și vest.

Sunt remarcile făcute în cadrul unei prelegeri  de către reprezentantul Națiunilor Unite la Chișinău, Dafina Gherceva, în fața studenților Universității Libere Internaționale. Potrivit ei, în ultimii ani, țara noastră a făcut progrese în ceea ce privește reducerea nivelului de sărăcie, a mortalității infantile sau asigurării accesului la educație. Totuși, situația este una critică într-o serie de alte domenii.

Asigurarea egalității de gen, diferența de remunerare a bărbaților și femeilor, dar și participarea femeilor în politică, continuă să reprezinte o problemă în țara noastră a menționat coordonatorul rezident al ONU în Republica Moldova, Dafina Gherceva. Republica Moldova s-a angajat să ajungă la o reprezentare a femeilor în politică de 30 la sută, în timp ce în actualul Parlament femeile reprezintă doar 21 la sută, a menționat oficialul ONU. Totuși, domeniul cel mai prost gestionat rămâne cel legat de persoanele seropozitive.

”Încă putem observa o creștere a cazurilor de infectare cu HIV/SIDA, dar și stigmatizarea persoanelor care suferă de această boală. Continuăm să ne luptăm  cu nevoia de conștientizare a faptului că HIV Sida nu este o problemă exclusiv de sănătate, dar mai degrabă o problemă a guvernului, care necesită eforturi coordonate cu răspunsuri coordonate din partea diferitor ministere dar și diferite sectoare ale societății, a declarat Dafina Gherceva.

Republica Moldova a reușit să reducă nivelul de sărăcie, cu toate acestea mii de persoane, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, continuă să trăiască în sărăcie extremă, adică cu mai puțin de 2 dolari pe zi, a menționat Dafina Gherceva. Coeziunea și stabilitatea sunt condițiile unei dezvoltări economice durabile, a sugerat reprezentantul ONU.

Moldova este un stat mic dar foarte divizat, între diferite grupuri minoritare dar și în diferite as pirații: pro europene și pro-ruse. Această divizare socială crează obstacole în calea coalizării în jurul unui singur scop, a unei agende comune. Din februarie de cănd am preluat această funcție, am lucrat cu, sper eu să fie numit cât mai reped un nou guvern,  voi lucra deja cu 4 premieri. Această instabilitate politică are efecte asupra dezvoltării statului”, a declarat Dafina Gherceva.

Tinerii nu sunt suficient ascultați în Republica Moldova, dar ar putea face anumite schimbări în societate dacă ar fi mai uniți, este de părere Roman Burlacu, student în anul doi la Facultatea de Relații Internaționale.

”Cred că tinerii ar putea ieși chiar și în stradă așa cum o fac frații noștri de peste Prut. La noi însă societatea este foarte divizată, chiar și tinerii. Unii optează pentru un vector european, alții pentru unul estic. Cred că mai întâi societatea ar trebui să se coaguleze, cumva” a declarat Roman Burlacu.

ONU are astăzi 193 de state membre iar sediul central al organizației este la New York. Anul acesta s-au împlinit 23 de ani de când Republica Moldova a fost admisă în această organizație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău