Situația economică din regiunea transnistreană degradează rapid

  • 22 Aprilie 2016 14:15
Situația economică din regiunea transnistreană degradează rapid

Situația economică din regiunea transnistreană degradează rapid în comparație cu cea din teritoriul controlat de autoritățile e la Chișinău.

În plus, Economia din regiunea separatistă nu dispune de nici un fel de mecanisme de redresare în cazul unor șocuri economice, potrivit unui studiu realizat de Centrul Expert-Grup.

În anul 2015, economia transnistreană s-a contractat cu peste 20%, în timp ce economia din dreapta Nistrului – cu 0,5%. Principala cauză este că economia transnistreană nu funcționează după principiile de piață, susține Ana Popa, unul din autorii studiului. În plus, economia transnistreană a fost afectată și de șocurile externe care au dus la diminuarea exporturilor și reducerea remitențelor.

Creșterea incertitudinii economice în regiune a determinat și reducerea activității investiționale, cu circa 15%, în primele trei luni ale acestui an, în timp ce în dreapta Nistrului scăderea acestui indicator a fost de trei ori mai mică. În cazul comerțului exterior, regrese s-au înregistrat în ambele cazuri, însă importul a scăzut mai tare în regiunea transnistreană, din cauza reducerii dramatice a veniturilor populației, potrivit studiului.

Anul trecut, în Transnistria, pensiile și salariile bugetarilor au fost achitate doar în proporție de 70 la sută din cauza veniturilor mici la buget. Rezervele valutare ale așa-zisei bănci centrale de la Tiraspol s-au epuizat în încercarea de a preveni inflația, iar autoritățile au restricționat comercializarea valutei.  Potrivit autorilor studiului, rezervele valutare în regiune nu sunt suficiente pentru a acoperi măcar o singură săptămână de importuri, iar cererea de valută în regiune depășește de câteva ori oferta.

În condițiile în care la sfârșitul acestui an în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova ar urma să fie aibă loc alegeri ale așa-zisului președinte al Transnistriei, analiștii de la Expert-Grup nu esclud că administrația de la Tiraspol ar putea opta pentru măsuri administrative mai dure, cum ar fi restricționarea circulației de valutei în regiune, în schimbul celor economice  - deprecierea graduală și controlată a monedei separatiste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău