Sistemul politic din Republica Moldova s-a dovedit falimentar (Analist)

  • 17 Iunie 2015 11:00
Sistemul politic din Republica Moldova s-a dovedit falimentar (Analist)

Revista presei din 17 iunie 2015

Sistemul politic din Republica Moldova, și anume guvernarea s-a dovedit falimentară, declară analistul Fundației Jamestown, Vladimir Socor, într-un interviu pentru ziare.com, preluat de Jurnal. Astfel, acesta a spus că „victoria lui Renato Usatîi la Bălți era așteptată din momentul în care autoritățile i-au permis acestui interlop să candideze la alegerile locale”, accentuând că „Republica Moldova se va confrunta cu un pericol potențial de fragmentare teritorială”.

Mai mult, Socor  afirmă că „rezultatele alegerilor din acest oraș declanșează îngrijorări privind o nouă inițiativă de obținere a autonomiei locale”.

Totodată, analistul a adăugat că rezultatele alegerilor din Orhei, acolo unde Ilan Shor, un om de afaceri, implicat în dispariția unui miliard de dolari de la trei bănci, a fost ales primar, sunt „o surpriză neplăcută”.

Petru Bogatu comentează pe pagina sa de facebook că partea bună e că Dorin Chirtoacă s-a calificat în cel de-al dolilea tur de scutin cu un rezultat peste așteptări. Partea proastă e că, preluând conducerea în fața Zinaidei Greceanîi, el ar putea involuntar să inducă ideea că victoria finală e o pură formalitate, riscând astfel să relaxeze electoratul la modul nepermis. Se impun măsuri excepționale pentru mobilizarea alegătorilor pentru cel de-al doilea tur de scrutiny, menționează publicistul.

Victor Ciobanu scrie în Ziarul Național că dincolo de declarațiile preelectorale ale liberalilor, aceștia vor fi nevoiți să intre la guvernare, iar coaliția actuală minoritară va fi nevoită să le accepte condițiile. Care se vor reduce în final la două principale – un minister și un procuror. Alte variante, nu există, menționează publicistul. Guvernarea minoritară în formatul 2+ s-a arătat total ineficientă, iar rezultatul dezastruos al comuniștilor nu le mai permite să pretindă la ceva. De aceea, formarea cât mai urgentă a majorității parlamentare, desemnarea Guvernului, reluarea negocierilor cu FMI și semnarea memorandumului. Toate celelalte scenarii comportă riscuri atât de mari și pentru jucători, dar și pentru țară, încât nici nu merită a fi discutate.

Liberalii anunță o alianță locală cu PLDM, PDM și PPEM, anunță Timpul. După contabilizarea rezultatelor preliminare la alegerile locale generale care au avut loc duminică, reiese că cele trei formațiuni care au constituit Alianța pentru Integrare Europeană au acumulat împreună 52,25% în consiliile din sate și comune și 48,48% în cele raionale.

Reforma Justiției în Republica Moldova se oprește la Guvern, în ultima sa ședință. „Alianța nu e de acord”, menționează Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău