Siria: Alegeri prezidențiale la 26 mai, anunță parlamentul

  • 18 Aprilie 2021 16:00
Siria: Alegeri prezidențiale la 26 mai, anunță parlamentul

Alegerile prezidențiale din Siria vor avea loc la 26 mai, a anunțat duminică președintele parlamentului, fiind vorba de al doilea astfel de scrutin de când, în urmă cu zece ani, a început războiul care a răvășit această țară condusă de Bashar al-Assad, relatează AFP, preluat de Agerrpes.

În vârstă de 55 de ani, Assad, care i-a succedat în funcție tatălui său Hafez, la moarta acestuia în 2000, a fost reales în 2007 și 2017 pentru câte un mandat de șapte ani și este considerat favorit la acest nou scrutin și la obținerea celui de-al patrulea mandat, în absența unei concurențe serioase.

Data alegerilor a fost fixată la 26 mai "pentru cetățenii sirieni instalați pe teritoriul sirian", a spus președintele parlamentului, Hammuda Sabagh, într-un discurs în fața deputaților, cu ocazia unei sesiuni extraordinare.

Sirienii din străinătate vor vota în ambasadele lor la 20 mai, a adăugat el, precizând că, începând de luni, timp de zece zile, pot fi depuse candidaturile, la Înalta Curtea Constituțională.

Conform legislației electorale, candidații trebuie să obțină semnătura a 35 de deputați pentru a putea intra în cursă.

Răvășită de războiul declanșat în 2011, economia siriană suferă de asemenea și din cauza sancțiunilor occidentale și a crizei financiare din Libanul vecin, în timp ce moneda națională trece printr-o depreciere fără precedent.

Conflictul a devenit mult mai complex de-a lungul anilor, odată cu implicarea unor puteri străine și cu înmulțirea facțiunilor armate.

Războiul a făcut până acum 388.000 de morți și a dus la strămutarea a milioane de persoane.

Puterea lui Bashar al-Assad, susținută de Rusia și Iran, a obținut victorii în serie în fața rebelilor slăbiți și a preluat din nou controlul asupra majorității teritoriului.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău