Singurul proiect care oferă o perspectivă Republicii Moldova este reunificarea cu România
-
09 Februarie 2016 10:11
Revista presei din 9 februarie 2016
Pentru stabilizarea situației din Republica Moldova, reformele politice și economice majore necesită o acțiune hotărâtă, principalele forțe politice trebuie consolidate și implicată societatea civilă, susține ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, într-un comentariu preluat de agenția IPN. Oficialul lituanian a spus că aceasta este lecția pe care a învățat-o Lituania în procesul său de reformare în anii 90. Potrivit acestuia, sprijinul puternic din partea partenerilor internaționali a fost un alt factor cheie în succesul Lituaniei.
Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că ”aliații noștri încearcă să-l „separe” pe Vladimir Plahotniuc de Guvernul format de majoritatea dubioasă, să-l scoată pe Filip de sub controlul oligarhului, condiționând acordarea asistenței financiare pentru Republica Moldova prin reforme de eliberare a instituțiilor statului din captivitatea criminală. Potrivit editorialistului, ”nu de dragul lui Plahotniuc, ci al salvării Republicii Moldova de „salvatorii” lui Putin, Bucureștiul, Washingtonul și Bruxelles-ul au salutat formarea unei noi majorități parlamentare și învestirea Guvernului Filip. Lucrul acesta se pare că nu-l înțeleg unii reprezentanți ai Platformei DA, care s-au aliat cu PSRM și „nașiștii” lui Usatîi, anunțând un „moratoriu” geopolitic, scrie Nicolae Negru.
Igor Dodon vede viitorul Chișinăului la braț cu Moscova, titrează Adevărul care publică un interviu cu liderul PSRM.
Pe de altă parte, expertul economic Petrișor Peiu, susține într-un interviu pentru Adevărul Moldova că singurul proiect care oferă o perspectivă Republicii Moldova este reunificarea cu România.
Republica Moldova a uitat de România în politica sa externă. „Chișinăul are nevoie de o nouă concepție” susțin experții de la Asociația de Politică Externă. Politica externă a Chișinăului nu mai merită laudele pe care le-a avut anterior datorate în mare parte capacității acesteia de a aduce în republică finanțare externă. Republica Moldova are nevoie de o Concepție a Politicii Externe care să statueze integrarea europeană ca obiectiv primordial, iar România să joace un rol de mediator între Chișinău și Bruxelles, citim în Adevărul.