Silvia Radu începe „cu stângul” dialogul cu CMC (Revista presei)

  • 09 Noiembrie 2017 08:21
Silvia Radu începe „cu stângul” dialogul cu CMC (Revista presei)

Revista presei din 9 noiembrie 2017

Silvia Radu e IGNORATĂ de consilierii municipali, titrează Ziarul Național. Ședința Consiliului municipal Chișinău, programată pentru 8 noiembrie a eșuat din lipsă de cvorum. Consilierii socialiști și liberali nu au venit la ședință din cauza prezenței primarului interimar al capitalei, Silvia Radu, scrie ziarul.  Silvia Radu a menționat că nu înțelege de ce consilierii municipali au o asemenea atitudine „față de locuitorii capitalei, în primul rând”. „ Dacă veneau și mă dădeau afară din sală, atunci vedeam că luptă pentru interesele oamenilor din municipiu… Dar ei nu au venit și nu înțeleg o așa atitudine”, a menționat Silvia Radu. Ziarul Național menționează că  pe agenda CMC sunt mii de decizii care urmează aprobate, dar consilierilor nu le-ar păsa. Publicația menționează că  atât consilierii socialiști, cât și cei liberali nu o recunosc pe Silvia Radu în calitate de primar interimar. Cele două partide consideră că aceasta a ajuns ilegal în funcție și au anunțat că vor contesta în judecată deciziile de numire a viceprimarilor Ruslan Codreanu și Silvia Radu prin semnătura unui alt viceprimar - Nistor Grozavu.

Silvia Radu începe „cu stângul” dialogul cu CMC. Prima ședință - fără cvorum, scrie Deschide.md. Silvia Radu s-a arătat nemulțumită de activitatea Consiliului, menționând că adoptarea mai multor subiecte se tărăgănează fără motiv clar. Portalul amintește că anterior, PSRM și PL au anunțat că vor ataca în judecată numirea Silviei Radu în funcția de viceprimar și numirea ei în funcția de primar interimar. 

Adevărul.md reține declarațiile făcute de liderul PL Mihai Ghimpu la adresa președintelui PD Vlad Plahotniuc. Mihai Ghimpu, l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc, că a preluat ilegal conducerea Primăriei Chişinău, prin numirea în funcţia de primar interimar a Silviei Radu. Liberaul susţine că democratul controlează tot procesul politic din Republica Moldova, învinuindu-l inclusiv de faptul că ar controla justiţia şi că ar folosi Procuratura în calitate de „bâtă politică”. De asemenea, liderul PL şi-a amintit şi de interviul recent oferit de asasinul Vitalie Proca, unde acesta l-a învinuit pe Plahotniuc că ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunţov. Este grav ca Republica Moldova să aibă preşedinte de partid care comandă omoruri”, a declarat Mihai Ghimpu într-o conferinţă de presă susținută ieri. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a comentat anterior  acuzaţiile aduse de către asasinul Vitalie Proca respingând  învinuirile şi afirmă că acestea seamănă cu „scenarii de Hollywood”. De asemenea, Plahotniuc l-a criticat pe Igor Dodon, dar şi pe Maia Sandu, pentru faptul că ei ar fi dat dreptate declaraţiilor lansate de către Proca, amintește Adevărul.

Guvernul a adoptat, în grabă, circumscripțiile uninominale. Consultările publice au fost ignorate, observă Anticorupție.md. Proiectul de hotărâre a fost inclus în ultimul moment pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. Votarea documentului a fost precedată de un apel public semnat de mai multe organizații nonguvernamentale care au cerut Executivului să nu se grăbească să adopte circumscripțiile până când acestea nu vor fi supuse consultărilor publice. În apelul public difuzat de mai multe ONG-uri, acestea își exprimau îngrijorarea privind transparența limitată a activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente și solicitau Guvernului ca proiectul de hotărâre privind constituirea circumscripțiilor uninominale să fie supus consultărilor publice. Cele mai multe obiecții se refereau la numărul de circumscripții deschise în regiunea transnistreană și peste hotare, scrie anticorupție.md. 

Jurnal.md scrie că Transparency International Moldova îşi exprimă din nou îngrijorarea în legătură cu trenarea reformei în Autoritatea Naţională de Integritate şi atenţionează că există riscul spargerii bazei de date şi arhivei  instituţiei în beneficiul unor grupuri de interese obscure.
La peste un an de la adoptarea pachetului de legi privind integritatea, ANI aşa şi nu a devenit funcţională, menționază Jurnalul.  Potrivit experţilor, lenteţea exagerată a desfăşurării concursului de suplinire a funcţiilor de preşedinte şi vice-preşedinte a Autorităţii Naţionale de Integritate vorbeşte despre caracterul intenţionat de tergiversare a acestui proces, iar în lipsa conducerii, precum şi a inspectorilor de integritate desemnaţi  prin concurs, verificarea averilor şi intereselor persoanelor care ocupă funcţii publice este compromisă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
30 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:2,6 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
21 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău