Silvia Radu începe „cu stângul” dialogul cu CMC (Revista presei)

  • 09 Noiembrie 2017 08:21
Silvia Radu începe „cu stângul” dialogul cu CMC (Revista presei)

Revista presei din 9 noiembrie 2017

Silvia Radu e IGNORATĂ de consilierii municipali, titrează Ziarul Național. Ședința Consiliului municipal Chișinău, programată pentru 8 noiembrie a eșuat din lipsă de cvorum. Consilierii socialiști și liberali nu au venit la ședință din cauza prezenței primarului interimar al capitalei, Silvia Radu, scrie ziarul.  Silvia Radu a menționat că nu înțelege de ce consilierii municipali au o asemenea atitudine „față de locuitorii capitalei, în primul rând”. „ Dacă veneau și mă dădeau afară din sală, atunci vedeam că luptă pentru interesele oamenilor din municipiu… Dar ei nu au venit și nu înțeleg o așa atitudine”, a menționat Silvia Radu. Ziarul Național menționează că  pe agenda CMC sunt mii de decizii care urmează aprobate, dar consilierilor nu le-ar păsa. Publicația menționează că  atât consilierii socialiști, cât și cei liberali nu o recunosc pe Silvia Radu în calitate de primar interimar. Cele două partide consideră că aceasta a ajuns ilegal în funcție și au anunțat că vor contesta în judecată deciziile de numire a viceprimarilor Ruslan Codreanu și Silvia Radu prin semnătura unui alt viceprimar - Nistor Grozavu.

Silvia Radu începe „cu stângul” dialogul cu CMC. Prima ședință - fără cvorum, scrie Deschide.md. Silvia Radu s-a arătat nemulțumită de activitatea Consiliului, menționând că adoptarea mai multor subiecte se tărăgănează fără motiv clar. Portalul amintește că anterior, PSRM și PL au anunțat că vor ataca în judecată numirea Silviei Radu în funcția de viceprimar și numirea ei în funcția de primar interimar. 

Adevărul.md reține declarațiile făcute de liderul PL Mihai Ghimpu la adresa președintelui PD Vlad Plahotniuc. Mihai Ghimpu, l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc, că a preluat ilegal conducerea Primăriei Chișinău, prin numirea în funcția de primar interimar a Silviei Radu. Liberaul susține că democratul controlează tot procesul politic din Republica Moldova, învinuindu-l inclusiv de faptul că ar controla justiția și că ar folosi Procuratura în calitate de „bâtă politică”. De asemenea, liderul PL și-a amintit și de interviul recent oferit de asasinul Vitalie Proca, unde acesta l-a învinuit pe Plahotniuc că ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunțov. Este grav ca Republica Moldova să aibă președinte de partid care comandă omoruri”, a declarat Mihai Ghimpu într-o conferință de presă susținută ieri. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a comentat anterior  acuzațiile aduse de către asasinul Vitalie Proca respingând  învinuirile și afirmă că acestea seamănă cu „scenarii de Hollywood”. De asemenea, Plahotniuc l-a criticat pe Igor Dodon, dar și pe Maia Sandu, pentru faptul că ei ar fi dat dreptate declarațiilor lansate de către Proca, amintește Adevărul.

Guvernul a adoptat, în grabă, circumscripțiile uninominale. Consultările publice au fost ignorate, observă Anticorupție.md. Proiectul de hotărâre a fost inclus în ultimul moment pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. Votarea documentului a fost precedată de un apel public semnat de mai multe organizații nonguvernamentale care au cerut Executivului să nu se grăbească să adopte circumscripțiile până când acestea nu vor fi supuse consultărilor publice. În apelul public difuzat de mai multe ONG-uri, acestea își exprimau îngrijorarea privind transparența limitată a activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente și solicitau Guvernului ca proiectul de hotărâre privind constituirea circumscripțiilor uninominale să fie supus consultărilor publice. Cele mai multe obiecții se refereau la numărul de circumscripții deschise în regiunea transnistreană și peste hotare, scrie anticorupție.md. 

Jurnal.md scrie că Transparency International Moldova își exprimă din nou îngrijorarea în legătură cu trenarea reformei în Autoritatea Națională de Integritate și atenționează că există riscul spargerii bazei de date și arhivei  instituției în beneficiul unor grupuri de interese obscure.
La peste un an de la adoptarea pachetului de legi privind integritatea, ANI așa și nu a devenit funcțională, menționază Jurnalul.  Potrivit experților, lentețea exagerată a desfășurării concursului de suplinire a funcțiilor de președinte și vice-președinte a Autorității Naționale de Integritate vorbește despre caracterul intenționat de tergiversare a acestui proces, iar în lipsa conducerii, precum și a inspectorilor de integritate desemnați  prin concurs, verificarea averilor și intereselor persoanelor care ocupă funcții publice este compromisă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău