Sergiu Tofilat: Putem să ne trezim la sfârșit de lună cu o factură de 80 -100 de milioane de euro, suplimentar la prețul achitat pentru importul energiei (Revista presei)

  • 14 Iunie 2022 09:27
Sergiu Tofilat: Putem să ne trezim la sfârșit de lună cu o factură de 80 -100 de milioane de euro, suplimentar la prețul achitat pentru importul energiei (Revista presei)

Revista presei - 14 iunie 2022.

Europa Liberă comentează vizita programată la Chișinău a președintelui francez Emmanuel Macron. Expertul Igor Boțan și-a exprimat temerea că scopul vizitei lui Macron este să insiste, iar Chișinăul ar putea să accepte „soluții paliative” de apropiere de UE. Analistul politic crede că vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Chișinău pe 15 iunie poate avea ca scop „îndulcirea pilulei” înaintea unei posibile decizii negative în privința cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar pilula va fi acceptată de Chișinău, „subminând și pozițiile Ucrainei”. Liderii europeni urmează să decidă la reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie dacă acordă R. Moldova, Ucrainei și Georgiei statut de țări candidate, după ce Comisia Europeană își va da avizul, pe 17 iunie, în privința cererilor de aderare ale celor trei țări la UE. Dar președintele francez, Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția rotativă a UE, a declarat că va fi nevoie de „câteva decenii” ca Ucraina să se poată pregăti de aderare, așa încât a propus o „comunitate politică” a țărilor UE cu Ucraina, R. Moldova și Georgia, propunere respinsă de Kiev. „Mă tem că scopul vizitei lui Macron la Chișinău este să insiste pe măsurile paliative și mă tem că autoritățile moldovene ar putea să accepte o astfel de soluție, lucru care ar submina și pozițiile Ucrainei”, mai spune analistul ADEPT, Igor Boțan, la Europa Liberă.

„Macron vine în țara noastră, iar Zelenski îi transmite mesaje. „Nu Rusia are nevoie de avocați, ci Ucraina”, titrează și portalul Anticorupție. "Nu vom risca cu suveranitatea noastră pentru a salva fața președintelui Putin.  Mi se pare că acest lucru nu este foarte corect din partea unor lideri. Nu suntem pregătiți să ne conformăm cu anumite lucruri și din această cauză să ne pierdem teritoriile. Sunt eforturi în van", a mai declarat Zelenski. De la începutul războiului, Emmanuel Macron a încercat să discute cu Vladimir Putin diferite soluții care ar duce la oprirea ostilităților din Ucraina. În context, acesta a declarat că este important ca Rusia să nu fie „umilită”, opinie criticată dur de oficialii ucraineni, amintește Anticorupție.

Rusia și-a plănuit expansiunea din anii '90, spune într-un interviu pentru Veridica expertul Vladimir Socor. „Ideile și impulsurile le-am văzut în intervenția militară a Rusiei în Transnistria în anul 1992, intervenție continuată până astăzi cu ocuparea militară a unei părți din teritoriul Republicii Moldova. Alt indiciu al pericolelor care vor urma au fost declarațiile oficialilor din jurul lui Boris Elțîn, încă în toamna lui 1991 și primăvara lui 1992, care avertizau că o Ucraină independentă va trebui să renunțe la acele teritorii pe care chipurile Rusia sovietică le-ar fi acordat Ucrainei. Și am văzut aceleași intenții și impulsuri în cazul Georgiei, unde Rusia a cotropit în anul 1991 Abhazia și Osetia de Sud”, a amintit expertul. Soluția ca Europa să scape de pericolul rusesc este ca, atunci când Putin nu va mai fi la putere, Rusia să alunece către o perioadă de instabilitate, crede Vladimir Socor. În interviul acordat Veridica, el a vorbit și despre șansele Ucrainei în actualul război.

Un fost consilier al Maiei Sandu anticipează un nou ȘANTAJ al Centralei de la Cuciurgan: „Putem să ne trezim la sfârșit de lună cu o factură de 80 -100 de milioane de euro, suplimentar la prețul achitat pentru importul energiei”, titrează Ziarul Național. De la 1 iunie curent au intrat în vigoare noile reguli ale pieței de energie electrică, iar asta ar putea însemna achitarea unor dezechilibre usturătoare la plata energiei electrice. Din cauza șantajului Centralei de la Cuciurgan (MGRES), de unde R. Moldova cumpără 70 la sută din necesarul de energie electrică, R. Moldova riscă pierderi lunare de până la 100 de milioane de euro, susține fostul consilier prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat. El a explicat că dezechilibrele implică și anumite costuri, pe care va trebui să le achităm separat. „După noile reguli ale pieței de energie, va trebui să le achităm la prețurile pieței regionale, adică 300-400 euro/MWh. Factura o primește „Moldelectrica” și o repartizează între furnizori (Premier Energy, FEE Nord) și... regiunea transnistreană. Doar că nu ai de la cine cere plata dezechilibrelor în regiunea transnistreană și riscăm să le plătim tot noi”, spune expertul. El a amintit de comportat centralei de la Cuciurgan MGRES din octombrie 2021, când a redus producerea de energie și a creat mari dezechilibre.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău