Sergiu Prodan: Este esențial să creăm bunuri culturale care să devină patrimoniu pentru următoarele generații

  • 04 Aprilie 2024 19:00
Sergiu Prodan: Este esențial să creăm bunuri culturale care să devină patrimoniu pentru următoarele generații

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, consideră că fiecare poate pune umărul la protejarea bunurilor culturale mobile, care e bogăția supremă pentru orice cultură și orice popor. „Totodată, este esențial să ne gândim și cum creăm bunuri culturale care să devină patrimoniu pentru următoarele generații. Căci sarcina noastră nu e doar să protejăm ceea ce am primit de la predecesori, ci să și creăm pentru viitor”, a declarat ministrul culturii, Sergiu Prodan, la Forumul creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile, organizat în premieră, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Culturii, forumul reprezintă o continuare logică a modificărilor operate în anii 2022-2023 la cadrul legislativ național privind evidența și circulația bunurilor culturale, al căror scop este ajustarea legislației naționale la prevederile normative internaționale și europene. Totodată, pentru a încuraja cooperarea în domeniu cu statele membre UE, a fost creat Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile.

„Ne-am realizat, astfel, angajamentul asumat prin ratificarea Convenției UNESCO asupra măsurilor pentru interzicerea și împiedicarea operațiunilor ilicite de import, export și transfer de proprietate ale bunurilor culturale. Este un angajament cu atât mai important astăzi, când de peste doi ani, la doar câteva sute de kilometri de noi, se poartă un război în care sunt distruse inclusiv monumente de patrimoniu”, a spus ministrul Sergiu Prodan.

În acest context, dar și în logica ratificării de către Republica Moldova a Convenției de la Haga pentru protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat, Ministerul Culturii și-a exprimat interesul de a ratifica cel de-al Doilea Protocol al Convenției. În speță, Protocolul 2 interzice distrugerea intenționată a bunurilor culturale, stipulează că distrugerea lor intenționată într-un conflict armat poate constitui infracțiune penală și promovează conservarea și restaurarea bunurilor culturale afectate de conflictele armate.

Forumul creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile a fost organizat de către Serviciul de Evidență și Circulație a Bunurilor Culturale Mobile, sub auspiciile UNESCO și în parteneriat cu Ministerul Culturii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,6 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău