Separatiștii de la Tiraspol ar putea lăsa malul drept al Nistrului fără energie electrică, dacă „Gazprom” va sista livrările de gaze către R. Moldova (Revista presei)

  • 19 Octombrie 2022 10:35
Separatiștii de la Tiraspol ar putea lăsa malul drept al Nistrului fără energie electrică, dacă „Gazprom” va sista livrările de gaze către R. Moldova (Revista presei)

Separatiștii de la Tiraspol ar putea lăsa malul drept al Nistrului fără energie electrică, dacă „Gazprom” va sista livrările de gaze către R. Moldova. Rezerva STRATEGICĂ de cărbune va fi folosită doar pentru cetățenii din stânga Nistrului, titrează Ziarul Național. Separatiștii de la Tiraspol susțin că deficitul de gaze în regiune a atins cifra de 55 de milioane de metri cubi, iar în cazul în care „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru R. Moldova, atunci Centrala de la Cuciurgan va asigura cu energie electrică doar locuitorii din raioanele de est ale republicii noastre. O declarație în acest sens a fost făcută de așa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonik. Potrivit lui Obolonik, autoritățile de la Tiraspol vor face tot posibilul ca activitatea întreprinderilor din regiunea secesionistă să nu fie înghețată, dar se poate întâmpla orice.

Cu cât iarna e mai aproape, cu atât e mai puțină claritate în ce privește livrările de gaze naturale rusești în Moldova, constată NewsMaker.  Astfel, liderul administrației din stânga Nistrului, Krasnoselski a declarat recent că «Gazprom» a decis să reducă volumul de gaze naturale livrate către regiunea transnistreană — cu 30% în luna octombrie și cu 40% în luna noiembrie, comparativ cu aceleași perioade ale anilor precedenți. Însă vicepremierul Spânu a declarat imediat că «Gazprom» n-a anunțat oficial despre reducerea volumelor de gaze naturale, dar a recunoscut că «Moldovagaz» n-a achitat datoria pentru gazele naturale consumate în luna septembrie și plata în avans pentru luna octombrie. În ce privește problema altor datorii, a celor istorice, aceasta va fi clarificată de auditorii străini care au venit deja în Moldova și vor prezenta primul raport despre rezultatele auditului până la sfârșitul anului curent.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și-a exprimat dezacordul în legătură cu faptul că deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost eliberată din arest la domiciliu, scrie Anticorupție. Ministrul a spus că speră ca decizia Judecătoriei Chișinău să fie contestată în instanța ierarhic superioară. Ministrul spune că „Pe lângă multiplele semne de întrebare, aceasta provoacă nemulțumiri pe deplin justificate în societate, dar și subminează și mai mult încrederea în justiție. Or, încălcarea flagrantă a legislației ce ține de finanțarea partidelor politice este un element corupțional care nu poate fi contestat, susține Litvinenco. Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost eliberată din arest la domiciliu și plasată sub control judiciar.

Pe de altă parte, expertul în politici publice și  președinte al Partidului Schimbării Ștefan Gligor afirmă că acestea sunt roadele "reformei justiției".  Acesta îi acuză pe Sergiu  Litvinenco și Olesea Stamate că au promovat oameni corupți/ex-plahotniuciști în funcții cheie în organe anti-corupție și CSJ/CSM - în speranța că aceștia vor lupta cu alți ex-plahotniuciști, așa ca puterea să poată demonstra omului simplu "rezultate în combaterea corupției".Rezultatele sunt pe măsura reformei, spune Gligor.

ZDG srie că Dosarul fostului șef de stat Igor Dodon, în care se va cerceta episodul filmat în iunie 2019, când a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră, a ajuns în instanță, iar prima ședință de judecată a avut loc luni,  la Curtea Supremă de Justiție. Dodon este apărat de trei avocați, iar acuzarea este asigurată de doi procurori.  Prima ședință în dosarul numit generic „kuliok” sau „sacoșa neagră”, în care fostul președinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, a durat mai bine de opt ore. ZDG remarcă faprul că  Igor Dodon a încercat să fie prietenos cu jurnaliștii și chiar i-a întrebat, la un moment, dacă „afară e mai cald”.  ZdG  prezintă detalii despre cele întâmplate la prima ședință de judecată în acest dosar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău