Șefi cu salarii grase conduc firme de stat falimentare (Revista presei)

  • 02 Decembrie 2016 09:45
Șefi cu salarii grase conduc firme de stat falimentare (Revista presei)

Revista presei din 01 decembrie 2016

Reprezentanță NATO la Chișinău: simbol al relațiilor transatlantice ale R. Moldova. Analistul Iulian Chifu scrie într-un editorial pe Deschide.md că deschiderea biroului  NATO la Chișinău înseamnă o reafirmare a orientării strategice și o întărire a relației cu NATO și SUA, și un semnal al nevoii reformei sectorului de apărare și al programului de creștere a capacității de apărare a Republicii Moldova. Pe de altă parte, autorul observă că ”Rusia intenționează să marcheze și ea simbolic victoria de la Chișinău a pupilului său deoarece nu a vrut să semneze ridicarea embargoului la legume și fructe negociat deja de comisia interguvernamentală mixtă Republica Moldova – Rusia, desfășurată săptămâna asta la Moscova, ci a ținut să vină noul președinte în vizită oficială până la sfârșitul anului ca, după o întâlnire cu Vladimir Putin, să valideze acest document. Autorul scrie că Dodon ar trebui să fie îngrijorat de acest lucru, pentru că e posibil să apară presiuni și liste de acțiuni solicitate de Rusia în ceea ce-l privește.

Șefi cu salarii grase conduc firme de stat falimentare. Cum sunt cheltuiți banii Cancelariei de Stat, relevă portalul Moldnova. Un studiu  „Expert-Grup” privind  cheltuielile Cancelariei de Stat relevă că cele opt întreprinderi monitorizate de această autoritate publică au înregistrat în 2014 pierderi totale în sumă de 475,2 mii lei și deși în 2015 au obținut un profit de 512,5 mii lei, doar jumătate au prezentat rezultate mai bune. Pe de altă parte, constată experții, șefii acestor întreprinderi au salarii de 9 mii sau chiar peste 13 mii de lei lunar.

Ziarul Național publică un articol semnat de Gheorghe Erizanu despre falsele probleme ale Republicii Moldova. Potrivit autorului acesta sunt alimentate cu: apărarea tancului de la Cornești; lupta cu românismul al lui Dodon; drapelul Rusiei în biroul lui Dodon; lupta dintre Dodon și ministrul Șalaru; lupta dintre Șalaru și Ghimpu; biblioteca lui Mark Tkaciuk în sediul lui Iurie Roșca cu duelul internautic dintre Alexandru Tănase & Vasile Ernu; apărarea de către Dodon a neutralității Republicii Moldova în fața biroului NATO, care urmează să fie deschis la Chișinău; inclusiv tragedia umană, scrie autorul. Potrivit acestuia, frica și lehamitea are butonul restart cu spectacolele de luptă cu corupția.

Timpul amintește că după alegerile parlamentare din 2014, rapoartele financiare prezentate de către concurenții electorali demonstrau că o mare parte a sponsorilor PSRM aveau venituri cu mult mai mici decât suma donațiilor pe care aceștia le făceau partidului. Deși, în mod normal, Fiscul ar fi trebuit să se autosesizeze imediat și să scoată la iveală această fraudă evidentă, nimeni nu a ridicat un deget. Potrivit autorului Pavel Păduraru, acesta este un argument în plus că președintele nou-ales se bucură de ani buni de protecția guvernării actuale. Mai mult decât atât, se pare că între timp cineva i-a șoptit la ureche lui Igor Dodon să dea dovadă de mai multă perseverență la elaborarea rapoartelor financiare pentru campania prezidențială din 2016, scrie Timpul.

Jurnal de Chișinău reține faptul că în plenul Parlamentului, Procurorul General interimar Harunjen a recunoscut cu jumătate de gură că FBI-ul investighează cazul supranumit „jaful secolului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău